open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
O čemu su zastupnici razmišljali kad su digli ruke da se smanje sredstva KCUS-u
Skupština Kantona Sarajevo je u sklopu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo usvojila i amandman 10, a koji se odnosi na umanjenje 650 hiljada maraka za funkcionisanje PET CT-a Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.
01.04.2021. u 21:19
get url
text

Kako je navedeno, iznos od 650 hiljada maraka prebacuje se na novu poziciju, tačnije na refundiranje skupih lijekova za liječenje COVID-19.

Međutim, ova odluka Vlade naišla je na brojne komentare i negodovanje građana, a naročito onkoloških pacijenata.

Kako je za Faktor kazala jedna onkološka pacijentica, PET CT je izuzetno važan za liječenje pacijenata sa malignim oboljenjima.

- Vlada KS ukinula je 650 hiljada maraka namijenjenih KCUS-u za izotope za PET CT. To je izuzetno važno za onkološke pacijente. Ključni nalaz se radi PET-om, svaki dan dolaze izotopi i moraju se isti dan iskoristiti. A jedino se radi na KCUS-u. Ja sam dva puta išla na PET CT i veoma je važno da se može uraditi – kazala je sagovornica.

Na ovu odluku Vlade tokom razmatranja na sjednici Skupštine KS reagirao je i zastupnik Haris Zahiragić, a za Faktor je kazao kako je ova usluga od iznimnog značaja za pacijente, a da se novac sa te stavke prebacuje negdje drugo.

- Amandmani na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja su dokaz političkih problema unutar skupštinske većine. Naime, Finansijski plan je usvojio Upravni odbor ZZO, a kojeg je imenovala Vlada Edina Forte, a kasnije na njega dala saglasnost i Vlada Kantona Sarajevo. Nakon diskusije kolege Elmedina Konakovića, zatražena je pauza, a nakon koje su uslijedili amandmani teški više od 7 miliona. Osim što je to uvreda za Upravni odbor, Ministarstvo zdravstva i Vladu KS, mislim da je to pokušaj kažnjavanja oko 3.500 radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji su se borili sa pandemijom skoro godinu, a kojima je skinuto 2.650.000 KM, ali i samog ZZO kojem je skinuto skoro 1.000.000 KM. Posebno je opasno to što su se usudili skinuti iznos od 650.000 KM sa stavke materijalnih troškova za PET CT, a za koji bi trebao biti kupljen skupi radioaktivni FDG kontrast iz Turske. To je usluga od iznimnog značaja za tercijarni nivo liječenja oboljelih od malignih bolesti. Ne znam, zaista, o čemu su kolege razmišljale kada su podigle ruke – kazao je Zahiragić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.