open-navfaktor-logo
search
Uprkos protestima
NSRS usvojio zakon i kriminalizovao klevetu
Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojili su na današnjoj sjednici Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta.
20.07.2023. u 15:17
get url
text

U proteklih nekoliko mjeseci ovakvo zakonsko rješenje izazivalo je brojne reakcije, protivljenje i negodovanja, najviše novinara, u RS-u, ali i aktivista nevladinih organizacija, javnosti, kao i međunarodnih organizacija.

Organizovani su protesti, upućivani zahtjevi, apeli i ultimatumi da se sporni zakon povuče prvo u formi nacrta, a potom i prijedloga, ali je on danas ipak usvojen.

Također, opozicija u RS-u je bila protiv ovakvih zakonskih izmjena i definisanja klevete kao krivičnog djela.

U odnosu na nacrt, u Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, a koji je danas usvojen, novčane kazne za djela povrede ugleda i časti su smanjene na iznose između 1.000 i 6.000 KM, dok su se ranije kretale i do 100.000 maraka.

Također, izbačeno je krivično djelo uvreda, dok je dopunjen član koji se odnosi na iznošenje ličnih i porodičnih prilika, pa glasi:

- Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, a što nije, niti može predstavljati činjenice koje su od opravdanog interesa, kaznit će se novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM.

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović je ranije obrazložio da su predložene izmjene i dopune bile "neophodne", te da je "iznošenje neistina i izlaganje poruzi prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.