open-navfaktor-logo
search
Retroaktivna primjena
NSRS raspravlja o Nacrtu Zakona o imunitetu; Stevandić: Reakcija na odluku tzv. visokog predstavnika
Zastupnici Narodne skupštine RS-a započeli su danas raspravu o Nacrtu Zakona o imunitetu RS-a, prijedlog narodnih zastupnika.
21.12.2023. u 15:15
get url
text

Propisuje se da najviši nosioci izvršne vlasti u RS-u nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

Ovo zakonsko rješenje predviđa retroaktivnu primjenu od 1. avgusta 2021. godine, a što je datum kada je Christian Schmidt preuzeo mandat visokog predstavnika u BiH.

- Nacrt zakona o imunitetu RS-a nastao je kao reakcija na neustavne odluke takozvanog visokog predstavnika dana 1. jula 2023. godine, kada je on donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a i Odluku kojom se sprečava stupanje na snagu odluke o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH , čime je neustavno promijenio i umiješao se u stvar Narodne skupštine i onemogućio normalno odvijanje zakonodavnog procesa i funckionisanje ustavnih institucija RS – kazao je u uvodnoj riječi predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Stevandić je kazao da je bilo mnogo kritika da se ovim zakonom pokušava zaštititi Vlada i njeni članovi, ali je podvukao da to nije motiv. Tvrdio je da isključiva namjera "zaštita zakonodavnog procesa", odnosno zaštita ljudi koji ga sprovode.

- Mi želimo da ne budu inkriminsani oni koji su u lancu sprovođenja odluka NSRS-a - rekao je Stevandić.

Iz OHR-a i američke ambasade u Sarajevu ranije su reagovali na ovaj nacrt zakona, upozorivši da nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava...

Transparency International u BiH (TI BIH) upozorio je da Nacrt Zakona o imunitetu "otvara ogroman prostor za kriminal i nekažnjavanje krivičnih djela korupcije koju počine najviši zvaničnici".

- Ovakav zakon bi amnestirao nosioce najodgovornijih izvršnih funkcija krivičnog procesuiranja za bilo kakva djela koja počine "iz svoje nadležnosti" što je suprotno svim međunarodnim standardima, zbog čega je TI BiH uputio komentare na ovaj zakon i tražio njegovo povlačenje iz dalje procedure - saopćeno je iz TI BiH.

Ocjenuju i da je posebno problematična retroaktivna primjena zakona što je Ustavom RS-a predviđeno samo kao izuzetak, i to ukoliko se utvrdi opći interes.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.