open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Novalić: Ne mogu se naftaši pozivati na svjetsku cijenu goriva samo kada ona raste
Vlada Federacije danas je donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena nafte i naftnih derivata.
09.04.2020. u 17:18
get url
text

Premijer Fadil Novalić kazao da će ova mjera pomoći građanima Federacije BiH, kao i privrednim subjektima da što lakše prebrode posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

- Svjedoci smo da u zadnjih mjesec dana cijene nafte na svjetskom tržištu su se gotovo prepolovile, dok na benzinskim pumpama na domaćem tržištu nismo imali prikliku vidjeti neko značajnije pomjeranje cijena. Ovom odlukom smanjujemo marže koje su bile i do 50 feninga. Sada smo maržu ograničili na 25. Vrlo brzo ćemo vjerovatno čuti naftaše kako nam kažu da je ovo miješanje u slobodno formiranje cijena, ali takva primjedba u ovakvim vremenima nije opravdana - kazao je Novalić.

Naglasio je da se FBiH nikada od rata do danas nije miješala u slobodno tržište, ali se nikada nije ni našla u ovakvoj krizi.

- Naša namjera je da obavežemo naftaše da svoje cijene usklađuju sa cijenama na svjetskom tržištu. Ovom mjerom želimo da stanemo u kraj monopolu i nelojalnoj konkurenciji. Ne mogu se naftaši pozivati na svjetsku cijenu samo u slučejevima kada ona raste - kazao je Novalić.

Ponovio je da na ovoj krizi niko neće izgubiti sve, niko neće proći bez gubitaka, ali niko se neće ni na njoj obogatiti.

Zaključio je da će se za provođenje ove mjere brinuti inspekcijski organi na svim nivoima.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.