open-navfaktor-logo
search
Pozitivna praksa
Nova školska godina pred vratima, u kojim kantonima će učenici dobiti besplatne udžbenike?
Većina kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine osigurala je besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, što bi roditeljima značajno trebalo olakšati početak nove školske godine, posebno onima koji moraju opremiti više školaraca. Neki kantoni oslonili su se na obećanu novčanu pomoć Vlade Federacije na koju, tvrde, još čekaju.
24.08.2023. u 08:43
get url
text

VEZANI TEKST - Svi osnovci u Kantonu Sarajevo dobit će besplatne udžbenike

Svi učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo dobit će besplatne udžbenike.

- Ove godine svi učenici od prvog do devetog razreda osnovnih škola dobit će besplatne udžbenike - poručila je uoči početka nove školske godine ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.

Podsjetila je i kako je ovakva praksa uvedena prošle godine za učenike od petog do devetog razreda, kada je u budžetu KS osigurano četiri miliona KM za ovu namjenu.

Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport pokrenulo je procedure nabavke udžbenika za učenike osmog razreda te je za tu svrhu izdvojilo 300.000 KM.

-  U toku je postupak javnih nabavki putem pregovaračkog postupka, po čijem će se okončanju, nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača, izvršiti distribucija udžbenika po školama. Također, ove školske godine u budžetima osnovnih škola planirana su sredstva za nabavku udžbenika za učenike sedmog razreda i u tu svrhu je izdvojeno 486.150 KM - kazali su za Faktor iz resornog ministarstva.

Dodaju da svake godine prije početka školske godine nabavljaju udžbenike za učenike osnovnih škola, tako da su prethodnih školskih godina nabavljeni besplatni udžbnici za učenike drugog, trećeg, četvrtog razreda, šestog i osmog razreda, bez obzira na socijalni status, a koji će se koristiti i ove školske godine.

- Želimo naglasiti i pohvaliti angažman lokalnih zajednica koje su, što je postala uobičajna praksa, nabavljale udžbenike za učenike prvih razreda osnovog obrazovanja. Resorno ministarstvo već godinama planira i nabavlja udžbenike za učenike nižih i viših razreda osnovne škole, a tendencija ovog ministarstva je da svake godine povećamo nabavku, prema mogućnostima, tako da ubuduće svi učenici imaju besplatne udžbenike - navodi u odgovoru za Faktor ministrica Draženka Subašić.

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde provodi proceduru i postupak nabavke udžbenika za sve osnovce od prvog do petog razreda osnovne škole.

- Dakle, svi osnovci od prvog do petog razreda u školama sa područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde imat će osigurane besplatne udžbenike - odgovorili su nam iz ovog ministarstva.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta  Unsko-sanskog kantona osigurat će udžbenike u školskoj 2023/24. godini za učenike od šestog do devetog razreda.

- Vlada Federacije je trebala osigurati sredstva za učenike od prvog do petog razreda kako smo imali obećanja, ali do danas nemamo nikakvih povratnih informacija - kazali su za Faktor.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačkog kantona kazali su nam da su na području ovog kantona u školskoj 2023/2024. godini osigurani besplatni udžbenici za sve učenike od prvog do devetog razreda osnovne škole.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona finalizira postupke nabavke udžbenika i radnih sveski za učenike osnovnih škola. Ove je godine proširena nabavka udžbenika za engleski jezik i vjeronauke, te radnih sveski/zbirki zadataka sa Spiska odobrenih udžbenika i radnih listova Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

VEZANI TEKST - Koliko će ove godine roditelje u BiH koštati opremanje djeteta za školu?

- Školama će početkom naredne školske godine biti distribuirani i nedostajući udžbenici koji se zbog oštećenja ne mogu koristiti, a bili su predmet prošlogodišnje nabavke. Udžbenici koji su bili predmet prošlogodišnje nabavke, a koji su vraćeni u škole bez oštećenja, koristit će se i u narednoj školskoj godini. Tako će se svim osnovcima za sve nastavne predmete osigurati besplatni udžbenici, te radne sveske - saopćili su.

Do zaključenja ovog teksta, drugi kantoni kojima smo poslali upit nisu dostavili odgovore. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.