open-navfaktor-logo
search
Prava adresa je CIK
Ništa od usvajanja privremenog finansiranja FBiH, Boškovića više interesira status zastupnika Bajramovića i Zildžića
Prijedlog DF-a da se prekine današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zbog sumnje u legalno predsjedavanje Mladena Boškovića sjednicom kao i da se otkaže sjednica zakazana za 24. januar i danas održi vanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine, kao i odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH i Zavoda za zapošljavanje, nije dobio podršku. 
22.01.2024. u 15:42
get url
text

VEZANI TEKST - Bošković traži od komisije da utvrdi je li zastupnik Halil Bajramović presuđen, upitna parlamentarna većina u FBiH

- Imat ćemo mi odluku o privremenom finansiranju kao i budžet FBiH za 2024. godinu navjerovatnije do 31. januara ove godine, ne treba brinuti - poručio je dopredsjedavajući Mladen Bošković koji po ovlaštenju Mirjane Marinković-Lepić vodi sjednicu.

Na današnjoj sjednici Bošković je upitao je Mandatno-imunitetsku komisiju da li je razmotrila medijske napise i njihovu tačnost te pitanje prestanka mandata zastupnika Halila Bajramovića koji je pravomoćno osuđen na tri godine zatvora. Pitao je i da li su razmatrali status zastupnika Salke Zildžića koji je bio uhapšen u Srbiji.

- Predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić je 26. septembra 2023. godine uputila predmet gdje se traži da iz sredstava informiranja saznajemo da je zastupnik Salko Zlidžić uhapšen u Srbiji gdje je pritvoreni pušten. Molimo komisiju da razmotri okolnosti, upite u vezi s mandatom Zildžića. Pitam jeste li razmatrali predmet ili niste i da vidimo kako ćemo dalje - rekao je Bošković.

Predsjednik komisije Hajrudin Žilić je rekao da nisu održali sastanak u vezi sa Zildžićem.

- U vezi sa statusom Zildžića Komisija nije zasjedala i nije raspravlja jer se desilo van zemlje, nije po našim zakonima presuđeno - reka je Žilić.

Za riječ se javio član Komisije Amir Ibrović.

- Dopis koji ste poslali Komisiji pošaljite Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Mi ne oduzimamo mandate. Pošaljite CIK-u, on je jedini nadležan, to nije naš posao. CIK je odlično plaćen pa neka radi svoj posao. Prvo od rukovodstva se očekuje savjestan rad. Iznenađen sam da taj upit koji je poslala Komisiji nije CIK-u, fino adresa je CIK imaju pristupe, ovlaštenja.

Ne mogu ja kolege Bajramovića i Zildžića iz pristojnosti da ih pitam jesu li osuđeni, nismo mi tužilaštvo - rekao je Ibrović.

On je pitao Boškovića da li su dopis u vezi sa Bajramovićem i Zildžićem poslali CIK-u.

- Ne bih se sa vama želio raspravljati, svako treba raditi svoj posao. Šta će raditi rukovodstvo, prepustite njima. Treba da sazovete sjednicu. Mislim da je stvar jasna - kazao je Bošković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.