open-navfaktor-logo
search
Danas u Krajini
Nikšić najavio da će reagirati kao i tokom poplava 2014. godine: Zvuči li vam to ohrabrujuće?
Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, najavio je da će danas obići poplavljena područja u Bosanskoj krajini. Nakon utakmice Kupa BiH u Zenici, koju su igrali Velež i Zrinjski, i kojoj je i on prisustvovao, Nikšić je sinoć na društvenim mrežama dobio obilje kritika od građana koji su mu zamjerili da "selo gori, a baba se češlja". 
18.05.2023. u 12:11
get url
text

VEZANI TEKST - Čović, Nikšić, Krišto, Konaković... iz lože prate finale Kupa BiH

Jutros se Nikšić oglasio s obavještenjem da je krenuo u Krajinu.

Zanimljivo je da je spomenuo poplave iz svog prvog mandata, one iz maja 2014. godine, iako ih građani BiH ne pamte po dobroj reakciji tadašnje vlasti predvođene SDP-om u Federaciji i SNSD-om u Republici Srpskoj, dok su vlast na državnom nivou tada činili SDP, HDZ, SNSD i SBB.

- Kao što smo 2014. dali i učinili sve što je bilo do nas da pomognemo ljudima koji su ostali bez domova i svega onoga što su cijelog żivota gradili to radimo i sad. Nadali smo se tada da dugo nećemo morati svjedočiti ovakvim ljudskim životnim nedaćama. Nažalost jesmo. Ali nismo obeshrabreni - naveo je Nikšić. 

Premijer navodi, a to mu veći dio javnosti i zamjera, da su "posljednjih dana zajedno sa Federalnom upravom civilne zaštite (FUCZ) pratili stanje, imali intenzivnu komunikaciju sa kantonalnim i lokalnim upravama. Svi zajedno bili smo spremni da intervenišemo i ljudskim i materijalnim resursima".

VEZANI TEKST - Nikšić najavio obilazak USK, Ružnić: Političari iz Sarajeva ne trebaju dolaziti ni sad s čizmama i kolonom medija

Naime, Vladi FBiH se prigovara što je samo pratila i nije konkretno reagirala dok je voda iz dana u dan potapala sve više kuća i drugih objekata u Krajini. 

Nikšić navodi da "nije bilo potrebe za tim, iako je stanje bilo dosta komplikovano. U Bosansku Krupu su jučer poslane prve pumpe za ispumpavanje vode". 

- Znate da smo jučer na hitnoj sjednici Vlade odobrili pola miliona maraka interventne pomoći. Naravno da se tu nećemo zaustaviti. Zato smo jutros krenuli u Krajinu - navodi on. 

Upravo tih pola miliona KM javnost ocjenjuje kao milostinju iz budžeta FBiH, ali Nikšić obećava još. Dok se obećanje ne ispuni, ostaje činjenica da su Krajišnici dobili skromnih pola miliona od federalne vlasti, kao i nekoliko pari čizama i muljnih pumpi od Federalne uprave civilne zaštite. 

VEZANI TEKST - Bećirović traži vanrednu sjednicu Predsjedništva kako bi se izdvojila sredstva za poplavljena područja

- Ovo je situacija u kojoj svi trebamo biti i djelovati ujedinjeno, kako bismo pomogli našim Krajišnicima da iznesu teret prirodne nesreće koja ih je zadesila. Siguran sam da ćemo u tome i uspjeti - navodi Nikšić, između ostalog.

Delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić jučer je uputio dvije inicijative, jednu Vladi Kantona Sarajevo, a drugu Vladi FBiH. 

- U međuvremenu, vidio sam da su Vlada Kantona Sarajevo, a u kojem se nalazi glavni grad Bosne i Hercegovine, kao i Vlada entiteta FBiH, donijeli određene odluke, a koje su u smislu iznosa predviđenih za pomoć više simbolične nego suštinske.

Vlada FBiH je predvidjela 500.000 KM, što je manje od 0,08 od ukupnog budžeta Federacije, što je, smatram neadekvatno.

Ipak su ljudski životi i sudbine u pitanju, pa smatram da je pet miliona, što je puno manje od jedan posto budžeta, adekvatan iznos sredstava za pomoć tom, veoma važnom, dijelu naše države.

VEZANI TEKST - Vodostaji rijeka u Krajini u opadanju, kiša jutros ne pada

Također, jedan milion za Kanton Sarajevo u smislu budžeta Kantona Sarajevo nije veliki novac, a osim suštinske važnosti takve finansijske pomoći, značajno je da Sarajevo, kao prijestolnica, pokaže dovoljan stepen empatije prema drugim dijelovima države.

Shodno tome očekujem da se Bosanska krajina, koja je nažalost odveć na marginama naših političkih interesovanja, pomogne sa adekvatnim sredstvima, kako za prevenciju, tako i za oporavak od velikih šteta koje su već nastupile radi prirodnih nepogoda - naveo je Zahiragić. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.