open-navfaktor-logo
search
Biraju predsjednika
Niko se ne oglašava na Delićeve tvrdnje o nepravilnostima, izbori u SDP-u u toku
Čini se kako je nešto prije deset sati ipak počela s radom stranačka izborna komisija, a Delić je naveo kako njegov izborni štab sada piše prigovore
26.05.2019. u 10:55
get url
text

Nakon tvrdnji na Facebook stranici Edina Delića, kandidata za predsjednika SDP-a, da na stranačkim biračkim mjestima ima nepravilnosti te da stranačka Centralna izborna komisija nije počela s radom na vrijeme, za sada se niko drugi iz te stranke nije oglasio. 

{$galerijaFotografija}

Jutros su u Centrali SDP-a bila zaključana vrata, a Delić se žalio kako njihova izborna komisija nije na vrijeme počela s radom te da nema kome uručiti prigovor u vezi s neregularnostima koje se, kako je ustvrdio, dešavaju na terenu. Delić je naveo i da je njegov posmatrač na biračkom mjestu u Bratuncu "otjeran" te poručio da "krađa neće proći".  Čini se kako je nešto prije deset sati ipak počela s radom stranačka izborna komisija, a Delić je naveo kako njegov izborni štab sada piše prigovore. 

 

 

-Dokumentovali smo niz neprvilnosti CIK-u, koji ima zasjedanje u 13.30. Sačekat ćemo da vidimo kako će reagovati Komisija.

Najozbiljniji incident desio se u Bratuncu, gdje je došlo i do fizičkog napada na posmatrača, te je napadač zatvorio biračko mjesto, sa očitom namjerom da se "iza zatvorenih vrata" izrežira rezultat.

U Zvorniku je posmatrač Svetozara Pudarića i dobio sam infrmacije da je i tamo incidentna situacija, a prigovor piše drug Pudarič. U Doboju je bilo više primjedbi o ograničavanju pristupa posmatračima, ali se ne radi o incidentima koji se po ozbiljnosti mogu dovesti u ravan sa onim u Bratuncu.

Registriran je niz kašnjenja u početku izbornog procesa, te niz manjih incidenata na biračkim mjestima koje posmatrači nastoje otkloniti na licu mjesta.

Raduje me da se najveći broj članova biračkih odbora ponašaju profesionalno i veoma odgovorno-čak i u sredinama za koje smo znali da će biti prostor visokog rizika za kredibilitet izbornog procesa.

Izvinjavam se svim učesnicima izbornog procesa koji su eventualno mogli biti dovedeni u sumnji potezima naših posmatrača ili našim izjavama. Ocjene o devijacijama nisu generalne i ne odnose se na grupe, već se uvijek radi o neodgovornim pojedincima. Posebno me dirnuo poziv sa biračkog mjesta Hrasno kod Kalesije, odakle smo imali uznemirujuće informacije. Jedan od naših drugova bio je pogođen takvim kvalifikacijama, ali vjerujem da smo sve nejasnoće razjasnili da ćemo pokazati da možemo kolegijalno i drugarski razmotriti sve prigovore. Moj pozdrav biračkom odboru Hrasno i svim drugim odborima u kojima se naši drugarice i drugovi bore za ugled i dignitet SDP-a.

Na potezu je CIK koji mora reagovati poništavanjem izbora u Bratuncu i adekvatnim mjerama za druge devijacije koje se ne smiju tolerisati. Ako CIK odigra odgovorno svoju ulogu to će biti veliki ulog u legitimitet izbora. Očekujemo takav ishod sjednice-napisao je Delić.

Prema riječima pojedinih članova SDP-a, na biračkim spiskovima su, kako tvrde, čak i osobe koje nisu više u SDP-u i članovi su drugih stranaka, kao i oni koji nisu godinama plaćali članarinu što bi po odredbama stranačkog Statuta trebalo značiti da više nisu članovi ove stranke. 

Fotoreporter Faktora je posjetio jedno od biračkih mjesta u Sarajevu, ono u centru grada gdje je sjedište Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo. Članovi biračkog odbora su dozvolili fotografisanje te su kazali kako kod njih protiče sve u najboljem redu. Na ovom biračkom mjestu su jasno istaknute fotografije sva tri kandidata za predsjednika SDP-a, a to su Nermin Nikšić, Svetozar Pudarić i Edin Delić. 

{$galerijaFotografija}

 

SDP centrala zgrada
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.