open-navfaktor-logo
search
Hrvatska traži izvinjenje
Nije "Balkanski špijun", ali...: Oprostit će nam Kolinda što nas je ocrnila
Nema sad neke bitnije razlike između Đure, brata Ilije Čvorovića, koji je u filmu prvo prebio jadnog podstanara, a onda pokazao spremnost da mu oprosti što ga je tukao, i hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini
01.08.2019. u 13:20
get url
text

"Đura će ti oprostiti što te je tukao", kultna je rečenica koju beogradski glumac Danilo Bata Stojković alijas Ilija Čvorović izgovara u filmu "Balkanski špijun".

Ova je rečenica primjenjiva u situacijama kada recimo trebate da se izvinite nekome "nizašta".

Nema sad neke bitnije razlike između Đure, brata Ilije Čvorovića, koji je u filmu prvo prebio jadnog podstanara, a onda pokazao spremnost da mu oprosti što ga je tukao, i hrvatske politike prema Bosni i Hercegovini, sa akcentom na posljednja događanja u vezi s "izmišljenom izjavom" (hoće to novinari stalno baš njoj raditi) predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Nešto slično, danas smo imali prilike čuti od hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana, koji je kazao da se "stvorila nepotrebna histerija" u kontekstu prenesenih izjava predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o Bosni i Hercegovini tokom posjete Izraelu.

-Pokazalo se, nakon što smo svi prespavali, predsjednica je demantirala i mi stojimo iza tog demanta predsjednice. Čak je i ambasador Izraela Ilan Mor demanatirao, povučeno je sve ono što je napisano. Znači, to je bilo očito i zlonamjerno - kazao je Radman.

Reakcije iz Bosne i Hercegovine opisao je zabrinjavajućim i neuobičajenim.

-Hrvatska je članica EU-a i odgovorna zemlja i svakako da nam je stalo do evropske perspektive BiH u rješavanju svih onih kompleksnih pitanja koji stoje.

Kako je kazao, jučer se čuo sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

-On nije imao uvid u sve te napise. Nije baš uredu, nije baš lijepo kada čujete kako se Hrvatske dovodi u kontekst ovaj ili onaj. Hrvatska je proevropska zemlja. Ministar Crnadak je kazao da je moja reakcija bila smirujuća i da treba u tom putu graditi dijalog. Svi oni koji su zapravo učestvovali u tome bi se trebali izviniti. Mislim da je to bilo nepotrebno. Naš ambasador je uručio oštar protest zbog takvih reakcija. Dijaloga je uvijek bilo i dijaloga mora biti. Diplomatija je ta koja otopljava puteve i stvara normalne prostore. Nama je u interesu evropska Bosna i Hercegovina. Moramo sjesti i vidjeti kako ćemo dalje. BiH mora biti u duhu Dejtonskog sporazuma kako je konstituirana. Cjelovita suverena država tri jednakopravna naroda. Moramo graditi dijalog - poručio je hrvatski ministar Radman.

VEZANI TEKSTDžaferović: Nije BiH agresivna prema Hrvatskoj nego obratno, neće moći tako!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.