open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Džaferović: Nije BiH agresivna prema Hrvatskoj nego obratno, neće moći tako!
Poručio je da budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH, za kojeg je rekao da će sigurno biti iz SNSD-a, ponudi program u kojem će jasno iznijeti svoje opredjeljenje kada je u pitanju ANP i NATO put BiH
01.08.2019. u 11:19
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, nakon što je ta institucija usaglasila Prijedlog budžeta institucija BiH, kazao da ne vjeruje da će biti opstrukcija pri njegovom usvajanju u Parlamentarnoj skupštini BiH, uprkos činjenici da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije podržao taj prijedlog.

- Dodik je glasao protiv budžeta iz razloga koji nisu u vezi sa samim sadržajem budžeta, nego su u vezi s njegovim ranijim stavom koji je opet u vezi s imenovanjem novog Vijeća ministara BiH – izjavio je Džaferović.

Džaferović je naglasio potrebu poštivanja zakona BiH te je pozvao partnere da odmah krenu u implementaciju izbora na državnom i federalnom nivou.

- Jedino što ja tražim je da se poštuju zakoni ove zemlje, da se poštuje Zakon o odbrani, da se poštuje postojeći Ustav i postojeća rješenja. Mi ćemo ta dva nivoa vlasti imati vrlo brzo, ukoliko se budu na takav način ponašali. Ovdje je problem što su gospodin Dodik i gospodin Čović postavili određene preduvjete, odnosno iskazali spremnost da se ne pridržavaju principa vladavine prava – kazao je Džaferović.

S tim u vezi je istaknuo Dodikovo negiranje NATO puta BIH i obaveza koje BiH ima prema Zakonu o odbrani, te Čovićevo uvjetovanje implementacija izbornih rezultata izmjenama Izbornog zakona BiH.

- SDA i sve probosanske političke stranke koje su dio koalicije ništa ne uvjetuju. Traže samo da se poštuju postojeći propisi i postojeći zakoni i mi ćemo onda imati vlast vrlo brzo. Optuživati sada probosanske političke stranke da nešto one uvjetuju, mislim da je jedna najobičnija zamjena teza – izjavio je član Predsjedništva BiH.

Poručio je da budući predsjedavajući Vijeća ministara BiH, za kojeg je rekao da će sigurno biti iz SNSD-a, ponudi program u kojem će jasno iznijeti svoje opredjeljenje kada je u pitanju ANP i NATO put BiH. Također je poručio da Dragan Čović putem svog kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH pokrene procesudu imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH te će se, dodaje, na taj način riješiti pitanje formiranja vlasti.

Džaferović je pojasnio i mogućnost usvajanja revidiranog Godišnjeg nacionalnog programa, što je najavio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- Godišnji nacionalni program predstavlja popis planova koje svaka država stavlja pred sebe s ciljem da ih realizira u saradnji sa NATO-om. BiH je već članica MAP-a i nije moguće praviti nikakve iskorake unazad. Do nas je u BiH kako ćemo u nekoliko godišnjih programa ispuniti te obaveze kako bi postali punopravna članica NATO-a, a kazali smo da je za punopravno članstvo potrebna nova odluka Predsjedništva BiH, a za ANP nije – pojasnio je Džaferović.

Dodao je također da je NATO integracijska komisija napravila plan, koji je dostavljen Vijeću ministara BiH.

- Vrlo je važno da se ostane na ovom putu, da se ne ide nazad. Ako bismo prihvatili da imamo ponovo IPAP, a da nemamo MAP, to bi bio korak unazad, to bi bilo kršenje principa vladavine prava i to bi bio dokaz da je moguće nekom vrstom unilateralne akcije mijenjati ustavni poredak BiH. To je jako opasno za BiH i zbog toga nećemo na to pristati – kazao je Džaferović.

Osvrnuo se član Predsjedništva BiH i na odnose naše zemlje sa Republikom Hrvatskom, a u kontekstu posljednjih izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, poput one prema kojoj "BiH vodi agresivnu politiku prema Hrvatskoj".

- BiH od Republike Hrvatske ne traži ništa što joj ne pripada po međunarodnom pravu. Nije agresivno, a predsjednica Hrvatske je kazala da je i to u spektru agresivnog, ako BiH pokušava da ostvari svoja prava na moru. Ako BiH diže svoj glas i kaže da se sačeka sa gradnjom Pelješkog mosta dok se ne definira koridor koji je izvan bilo čijeg suvereniteta, u skladu sa Međunarodnom konvencijom. Nije agresivno ako BiH kaže: "Stanite, nemojte našu imovinu da krčmite. Nemojte donositi zakone kojima otuđujete tu imovinu". Nije agresivno ako kažemo: "Nemojte odlagati nuklearni otpad u blizini granice BiH, nemojte da nas trujete". Nije agresivno ako kažemo: "Dajte, priznajte pravo naših radnika koji su do 90-ih godina radili u Hrvatskoj na osnovu penzionog i socijalnog osiguranja". Nije to ništa agresivno. Naprotiv. Agresivno je ako se tome suprostavljate – kazao je Džaferović.

Ponovio je stav da se ta pitanja mogu riješiti pred međunarodnim pravosudnim institucijama, a susjedi BiH se, dodaje, pokušavaju paternalistički odnositi prema našoj zemlji te ne poštuju našu zemlju.

- E, nećete moći tako – zaključio je Džaferović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvuju danas ceremoniji otvaranja manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2019."  u Memorijalnom centru Kovači.

{$galerijaFotografija}

Obilježavanje na Kovačima manifestacija Igman 01.08. 2019.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.