open-navfaktor-logo
search
Oborena brojna stabla
Nevrijeme zahvatilo veći dio Hercegovine: Grom udario u kuću kod Mostara, u Drinovcima zapalio štalu i kuću
U ponedjeljak je oko 20 sati grom je udario u porodičnu kuću u Pologu kod Mostara.
28.08.2023. u 21:32
get url
text

Potvrdili su to za Bljesak mostarski vatrogasci, dodajući da je pristigao veći broj prijava zbog oborenih grana i stabala.

Olujno nevrijeme praćeno grmljavinom u ponedjeljak je oko 20 sati zahvatilo Mostar, ali i veći dio Hercegovine. U Mostaru je u kratkom periodu pala velika količina kiše, a zabilježen je i veliki broj udara gromova.

U Drinovcima, općina Grude, je večeras oko 19 sati došlo do izbijanja požara na kući, a koji je nastao uslijed udara groma, piše portal Grude Online. Grom je prvo zapalio štalu s koje se vatra proširila na kuću. Vatrogasci su izašli na intervenciju.

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje za više regija. Od 16 sati kiša je već zahvatila određena područja, no veći dio BiH je "na udaru" od 18 sati. Za mostarsku regiju nevrijeme je najavljeno sve do ponoći, a iz FHMZ-a su kazali kako se očekuje žestoka oluja s grmljavinom.

Navedeno je da može doći do oštećenja imovine i drveća. Iznenadna poplava, udari vjetra i grad su mogući, a može se očekivati poremećaj u transportu i aktivnostima na otvorenom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.