open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Nešić: Krišto oklijeva s imenovanjem Amidžića jer ne smije biti greške; Vijeće ministara: Ne možemo...
Nekoliko dana prije sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije poznato da li će se na dnevnom redu naći tačka o prijedlogu imenovanja Srđana Amidžića (SNSD) za ministra finansija i trezora.
18.08.2023. u 12:31
get url
text

VEZANI TEKST - Špago: Dodik prevodi "Trojku" žednu preko vode, slijedi nova prevara građana u Parlamentu BiH

Na objavljenom dnevnom redu nema te tačke, ali ona može biti uvrštena prije zasjedanja, na sastanku proširenog kolegija ili na samoj sjednici. Preduvjet je da predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto (HDZ) uputi u parlamentarnu proceduru prijedlog o imenovanju Amidžića.

Nakon posljednjeg sastanka čelnika vladajuće koalicije na državnom nivou, održanog krajem jula u Sarajevu, čelnik SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako je dogovoreno popunjavanje Vijeća ministara.

U međuvremenu su se pojavile špekulacije kako je taj dogovor upitan, a sve bi trebalo biti jasnije nakon novog sastanka "Trojke", HDZ-a i SNSD-a koji bi se trebao održati u utorak, 22. augusta, baš kada je i zakazana (12 sati) sjednica Zastupničkog doma.

Na naš upit Vijeću ministara da li je Krišto uputila prijedlog u parlamentarnu proceduru dobili smo (ne)očekivan odgovor.

VEZANI TEKST - Od eskalacije do relaksacije: Zašto je Dodik privremeno stao na loptu i koga je sve usput predriblao

- Ne možemo vam to saopćiti. Bit će objavljeno na stranici Vijeća ministara - odgovoreno je Faktoru iz Kabineta predsjedavajuće Vijeća ministara.

S druge strane, Nenad Nešić (DNS), ministar sigurnosti, očekuje da će Amidžić biti imenovan u utorak i tako na ministarskoj poziciji naslijediti Zorana Tegeltiju koji je odnedavno direktor Uprave za indirektno oprezivanje BiH. 

- Koliko ja znam, Krišto bi danas ili u ponedjeljak trebala poslati u Parlamentarnu skupštinu prijedlog o imenovanju Amidžića. Oklijeva se jer se želi osigurati 100 posto da Amidžić bude imenovan. Zakon kaže da ukoliko se ne izglasa njegovo imenovanje, on više ne može biti kandidat - objašnjava Nešić za Faktor.

VEZANI TEKST - Predah od "velike galame": Sastanak poslužio Dodiku da popuni fotelje, pa da nastavi kursem koji je zacrtao

Naglašava kako bi partneri iz vlasti, pritom prije svega misli na "Trojku", morali ispoštovati stari dogovor.

- Imamo dogovor još tamo s početka godine koje su to ministarske pozicije koje pripadaju Srbima iz RS-a. Nije to neka nova situacija pa da se nešto uvjetuje. Treba samo ispoštovati ono što kaže Ustav BiH. Sada se u javnosti kako "Trojka" uvjetuje Amidžićevo imenovanje zakonom o vanjskim poslovima, ja o tome ne znam ništa.

Međutim, u politici u BiH sve je moguće - poručio je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.