open-navfaktor-logo
search
Konsultacije traju
Nermin Nikšić otkrio detalje razgovora sa Christianom Schmidtom
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas održava telefonske konsultacije sa domaćim političkim akterima u vezi sa mogućim izmjenama Izbornog zakona BiH. 
19.07.2022. u 18:22
get url
text

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je za N1 da u razgovoru sa visokim predstavnikom nije izgovorena niti jedna rečenica koja bi potkrijepila špekulacije kako bi se sa eventualnim nametnutim odlukama moglo ići na ruku HDZ-u.

- Mogu da govorim o čemu smo razgovarali, ne mogu komentarisati medijske špekulacije. O tome nije bilo razgovora, nije to niko niti spomenuo, niti je bilo kakvo rješenje bilo na stolu, odnosno telefonski ništa nije spomenuto - kaže Nikšić.

VEZANI TEKST - Je li OHR počeo igru kakvu HDZ BiH priželjkuje, hoće li udovoljiti Čovićevim zahtjevima

Pojasnio je kako su visokog predstavnika interesovali stavovi ove stranke kada je u pitanju zaštita integriteta izbornog procesa, te stavovi o mogućim blokadama nakon izbora.

- Ponovio sam stavove SDP-a kada su u pitanju ove dvije stvari. Mi smo to kao SDP i u razgovorima o izbornoj reformi dostavljali u pisanoj formi svoje prijedloge za rješavanje ovih pitanja - podsjeća Nikšić.

Schdmit je, tvrdi Nikšić, naveo kako nikakvu odluku nije donio, niti da je blizu toga, već da vrši širok krug konsultacija i da želi da čuje razmišljanja.

- Predložio je da se vidimo ponovo u sljedećoj sedmici - dodao je kratko Nikšić.

Uupozorenje da bi visoki predstavnik sa najnovijim odlukama mogao izaći u susret željama Dragana Čovića, stigao je ranije danas upravo iz SDP-a, kada je njihov državni zastupnik u istupu na društvenim mrežama saopćio kako je "tačno sve ono što kruži u medijima".

- Visoki predstavnik se konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti. Vrijednosno potpuno pogrešno. Uvođenje nove diskriminacije na pomolu - napisao je Saša Magazinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.