open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Nema podrške države za odlazak djece iz BiH na robotičku Olimpijadu u Panami; Varda: Vlastodršcima nećemo halaliti
Kenan Varda, jedan od čelnih ljudi zeničke STEM Akademije, objavio je na svom Facebook profilu poruku kojom najavljuje borbu za odlazak na robotičku Olimpijadu u Panamu jer državna vlast nema sluha da pomogne odlazak i učešće mladih Bosanaca i Hercegovaca na ovo takmičenje.
01.10.2023. u 14:08
get url
text

Grupa volontera i entuzijasta, stručnjaka, profesora i asistenata sa stručnih fakulteta i univerziteta u Bosni i Hercegovini, okupljena u okviru STEM Akademije BiH, već četiri godine organizuje Državno prvenstvo u robotici.

Najbolji sa tog takmičenja ako postignu zavidne rezultate na svjetskom nivou, ostvaruju pravo da se plasiraju i na Svjetsku robotičku olimpijadu za djecu i mlade, smotru najboljih mladih robotičara svijeta.

Ekipa iz Bosne i Hercegovine proteklih godina osvojila je osmo mjesto u konkurenciji 84 države svijeta. Finansiranje i odlazak, kao i prethodna takmičenja, uz angažman STEM-ovaca, uglavnom su pomagale lokalne vlasti u Zenici, Zeničko-dobojskom kantonu.

- Prošlo je skoro četiri godine kako sa grupom dobrovoljaca i volontera organizujemo Državno prvenstvo u robotici. Za sve to vrijeme, uspjeli smo da se plasiramo i na Svjetsku robotičku olimpijadu i djecu i mlade od osam do 18 godina odvedemo na smotru najboljih mladih robotičara svijeta i gle, od 84 zemlje svijeta osvojimo i osmo mjesto na svijetu. Među svim tim zemljama koje ulažu sve svoje resurse u nastojanjima da djeca i mladi razvijaju svoje sposobnosti korištenja savremenih tehnologija, nađosmo se i mi koji od ove države nismo dobili ni marku - napisao je Varda i dodao:

- Zahvaljujući lokalnoj vlasti i ZDK, kao i mnogim sponzorima, svake godine organizujemo Državno prvenstvo u robotici i odlazak djece na Olimpijadu.

Ove godine, Svjetska robotička olimpijada se održava u Panami i postojala je jedna mala šansa da na pozivu Ministarstva civilnih poslova BiH a koji je vezan usko za "mlade tehničare i inovatore", osiguramo djeci sredstva za ovaj daleki i skupi put u Panamu, u kojoj je državno ministarstvo za obrazovanje izdvojilo četiri miliona dolara za organizaciju ovog takmičenja.

Ali, naši vlastodršci odlučiše da naša djeca ne zaslužuju niti jednu marku državnog novca jer su previše pametna.

Mi ćemo platiti i skupiti novac od naših prijatelja, sponzora i lokalne vlasti, i otići na Olimpijadu, ali nikad im nećemo halaliti. Javimo se ako Bog da u novembru iz Paname.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.