open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Nema opravdanja za neodržavanje sjednica Parlamenta FBiH: CIK uručio zamjenske mandate
Svim kandidatima kojima je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) dodjelila zamjenske mandate u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uvjerenja o dodjeli mandata su uručena u utorak, 27. juna, a nakon što su odluke CIK-a postale pravosnažne, potvrđeno je za Faktor iz ove institucije.
30.06.2023. u 10:43
get url
text

Podsjetimo, sjednica Zastupničkog doma koja je trebala biti održana 21. juna i na kojoj je trebalo razmatrati imenovanje nedostajućeg sudije Ustavnog suda BiH je otkazana, a predsjedavajuća ovog doma Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka) za odgodu je optužila CIK "jer nije donio odluku o zamjenskim mandatima".

VEZANI TEKST - "Trojka" i HDZ BiH i dalje bez tri zastupnika u Parlamentu FBiH, evo šta kažu iz CIK-a

Adnan Delić i Jasna Duraković su bili zastupnici u ovom domu do imenovanja Vlade FBiH krajem aprila, a Damir Arnaut je podnio ostavku zbog odlaska na ambasadorsku funkciju u Njemačku. Da bi se popunila upražnjena mjesta nakon njihovog odlaska, potrebna je odluka CIK-a.

Nakon toga, reagovala je i Centralna izborna komisija BiH poručivši da dodjela zamjenskih mandata nema nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma.

- Ponavljamo, redovne, zakonom utvrđene nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u vezi s dodjelom zamjenskih mandata nemaju nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Uvjerenja o dodjeli zamjenskog mandata se dostavljaju nakon pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o dodjeli mandata - poručili su tada iz CIK-a.

Na mjesto Feliksa Vidovića (HDZ BiH) kojem je prestao mandat, došla je Dajana Maros (HDZ BiH). Mandat je prestao i HDZ-ovoj Mirjani Plavčić, a on je dodijeljen stranačkom kolegi Marku Sarafu.

Nakon ostavke na mandat zastupnika Damira Arnauta iz Naše stranke, CIK je dodijelio mandat sljedećem kvalificiranom kandidatu sa liste Naše stranke Eniti Nakaš, koja je, međutim, odbila prihvatiti mandat. Mandat je dodijeljen Marku Cvitanoviću iz Naše stranke. Cvitanović je mandat prihvatio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.