open-navfaktor-logo
search
Mjerenja
Ne izlazite ako ne morate: Alarmantno stanje u Sarajevu, raste zagađenost zraka!
U roku od samo četiri sata, zrak je prema indeksu kvalitete duplo zagađeniji
11.01.2020. u 20:30
get url
text

Prema podacima dostupnima u 20 sati i 16 minuta indeks kvalitete zraka (AQI) u Sarajevu bio je 606!  Glavni grad Bosne i Hercegovine na vrhu je liste najzagađenijih gradskih sredina u svijetu, podatak je sa stranice AirVisual. 

U roku od samo četiri sata, zrak je prema indeksu kvalitete duplo zagađeniji. 

VEZANI TEKST- Opasno po zdravlje ljudi: Sarajevo i danas najzagađeniji grad u svijetu!

Na današnjoj telefonskoj sjednici, Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku kojom se proglašava epizoda "Uzbune". 

Mjere koje se preduzimaju u  okviru epizode "Uzbuna":

- U zoni A: Zabrana kretanja automobila čiji dizel motori imaju normu EURO3 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa uz asistenciju organa MUP-a, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3 u skladu sa članom 95. Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo.

Ovo se ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila pravnih lica koja za potrebe komunalnih preduzeća izvode radove na hitnim intervencijama, vozila sa diplomatskim tablicama, vozila invalidnih lica, taxi vozila i vozila hitnih intervencija (civilne zaštite, hitne pomoći, vatrogasaca). Napomena: izuzeće za taksi vozila vrijedi godinu od dana donošenja Plana.

- Organizacija nastave u školama s ciljem izbjegavanja gužve u javnom gradskom prevozu, a po potrebi obustava nastave.

- Zabrana korištenja čvrstih goriva i teških ulja svim pravnim i fizičkim licima koji ista koriste u tehnološkom procesu

Na snazi ostaju i mjere iz epizoda „Upozorenje“ i “Pripravnost” u svim zonama Kantona Sarajevo.Također se upozorava stanovništvo Kantona da svojim ponašanjem i aktivnostima dodatno ne doprinosi zagađenju zraka.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Upozorenje: Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore. Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.