open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Nastavljeni okršaji između Fikreta Abdića i nove većine, tri puta u 15 dana se mijenjaju brave u vijećnici
Ponovo su provaljena vrata vijećnice i ureda predsjedavajuće Općinskog vijeća Velike Kladuše i zamijenjene brave, čime su nastavljeni "okršaji" između načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića i nove većine u Općinskom vijeću koju Abdić ne želi priznati.
16.06.2023. u 20:26
get url
text

VEZANI TEKST - Novi "okršaji" u Općini Velika Kladuša, vijećnici zvali policiju zbog provale i zamjene brava

Posljednji ovakav incident desio se prije nekoliko dana.

Bisenija Mušedinović, predsjedavajuća Općinskog vijeća Velike Kladuše, koju je nova većina izabrala u januaru, kazala je danas da su od kraja maja dosad tri puta mijenjane brave, te da je sve prijavljeno i policiji i Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Ona je i u objavi na svom Facebook profilu navela i da su u posjedu dokaza da su 7. juna u 16.40 sati osobe inicijala P. S. i B. J., uposlenici općinskog javnog preduzeća, provalile vrata Općinske vijećnice i nakon toga zamijenili brave "i na taj način predsjedavajućoj Općinskog vijeća i drugim vijećnicima onemogućili pristup prostorijama vijećnice i kabineta predsjedavajuće".

Ona nam nije mogla odgovoriti uposlenici kojeg javnog preduzeća su ovo uradili jer je to, dodala je, predmet istrage.

U svojoj objavi je navela da su svjesni da radnici to rade pod pritiskom direktora preduzeća i po usmenoj naredbi iz kabineta načelnika, ali da ih upozoravaju da izvršavanjem takvih naredbi čine krivično djelo oštećenja tuđe stvari, te da nisu dužni postupiti po naredbama suprotnim propisima.

Mušedinović je pak upozorila "sve koji budu učestvovali u opstruiranju rada Vijeća" da će podnijeti krivične prijave ne samo protiv naredbodavaca nego i izvršitelja.

Sve do 24. maja vijećnici nove većine su sjednice održavali u hodniku jer im Abdić nije želio otključati vijećnicu. Taj dan je nova većina održala sjednicu na kojoj je donesena odluka o korištenju vijećnice i Ureda predsjedavajuće Općinskog vijeća te je shodno tome pozvana firma koja je otključala prostorije i zamijenila brave.

Jedan ključ je dat i nadležnoj općinskoj službi.

No dan kasnije su zatekli nove brave i to je bio prvi put.

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona su nam odgovorili da su o prijavi provale i zamjene brava obavijestili dežurnog tužioca, te su Tužilaštvu USK nakon naloženih radnji i dokumentiranja predmeta proslijedili izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama.

VEZANI TEKST - Osumnjičen načelnik Fikret Abdić: Završen pretres zgrade Općine Velika Kladuša, saslušani svjedoci, izuzeti predmeti

Nije nam odgovoreno na raniji upit Tužilaštvu USK o provali i zamjeni brava.

Statutom Općine Velika Kladuša propisano je da imovinom Općine upravlja Općinsko vijeće, a među nadležnostima vijeća je odluka o upravljanju i raspolaganju imovinom Općine.

Načelnik ne priznaje novu većinu u kojoj nema njegove Laburističke stranke ni izbor Mušedinović za novu predsjedavajuću. On je tražio preispitivanje odluke o njenom izboru nakon čega je stiglo mišljenje ministarstava pravde USK i FBiH da nema pravo tražiti ovo preispitivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.