open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Nastavlja se sjednica koja se pamti po Karamatićevoj provokaciji o Sarajevu i slobodnoj teritoriji
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja je prekinuta 25. jula nastavlja se danas, nakon gotovo pet mjeseci. Obilježena je provokativnom izjavom zastupnika Marija Karamatića (HSS) koji se u jednom trenutku javio za riječ kazavši kako bi se sjednica trebala prekinuti zbog utakmice.
21.12.2023. u 08:01
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH

Tog dana je prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski igrao kvalifikacije za Ligu prvaka protiv Slovana iz Bratislave.

VEZANI TEKST - Karamatić tražio prekid sjednice da bi išao "na slobodnu teritoriju navijati za Zrinjski", Sarajevo mu nesigurno

- Politika ipak nije najvažnija sporedna stvar na svijetu nego je to fudbal. Prvak Bosne i Hercegovine danas igra kvalifikacije za Ligu prvaka pa bih ja predložio da ovu sjednicu prekinemo kako bi navijači Slovana iz Bratislave se stigli pripremiti, kako bismo mi koji ćemo navijati za Zrinjski uspjeli doći na slobodnu teritoriju da možemo navijati za klub.

Da dođemo van Kantona Sarajevo, na područje gdje se navija za prvaka Bosne i Hercegovine, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, srednju Bosnu, čak i Tuzlanski kanton, pa čak i Republiku Srpsku, jer na prostoru Kantona Sarajevo nemamo sigurnosnih uvjeta kako bismo podržali naše - rekao je tada Karamatić, a što je izazvalo nevjericu kod zastupnika i javnosti.

Uvesti strožije kazne 

Nakon toga je zasjedala Etička komisija Zastupničkog doma FBiH koja je tražila izjašnjenje rukovodstva Doma da se Karamatić odstrani sa sjednice, međutim to nije učinjeno i nešto iza 23 sata sjednica je prekinuta.

VEZANI TEKST - Prekinuta sjednica Zastupničkog doma FBiH: Karamatić nije izbačen, vrijeđao Sarajevo pa Tuzlu

- Evo, sjednicu nastavljamo pet mjeseci kasnije. To je sjednica na čijem dnevnom redu se nalazi više važnih tačaka, a mene najviše zanimaju tačke gdje imamo zaključke Skupštine Kantona Sarajevo, a koji se tiču sigurnosne situacije u saobraćaju. Nije dovoljno samo da donosimo zaključke već da se obavežemo da do kraja januara donesemo izmjene zakona počevši od prekršaja - govori federalni zastupnik Haris Šabanović (SDA).

Ukazuje kako ljudi svakodnevno stradaju na ulicama.

- Ubijaju ih vozači u drogiranom, alkoholiziranom stanju i ja ne mogu da se pravim kako se to ne događa i kako nismo imali u maju na Marijinom Dvoru u Sarajevu ubijene dvije mlade doktorice Azru Spahić i Almu Suljić. Neophodno je uvesti mnogo strožije kazne, ali da prije toga gospodina Karamatića iz rukovodstva zamole da napusti sjednicu jer je on svoj bonus za četvrtu sjednicu iskoristio. Kada se ponašate neprimjereno, morate očekivati i adekvatnu reakciju - govori Šabanović i dodaje:

- Provokacijama nije bilo ni vrijeme ni mjesto. Mi smo najviše zakonodavno tijelo u FBiH, a ne predmet sprdnje i zafrkancije. Tu treba da donosimo ozbiljne odluke koje se tiču svih građana, a ne da se sprdamo sa nekakvim fudbalskim utakmicama ili šta je oslobođena teritorija. Tome ovdje nije mjesto. Mislim da Karamatić ne bi trebalo da prisustvuje nastavku sjednice.

Razgovarali smo i sa federalnim zastupnikom Almedinom Aliefendićem (SDA) koji također smatra kako Karamatić ne bi trebalo da prisustvuje sjednici. I on je kao veoma važnu tačku sa dnevnog reda četvrte sjednice izdvojio zaključke sa tematske sjednice Skupštine Kantona Sarajevo.

Aktuelna vlast se nije udostojila da...

- Ta sjednica koja je održana nakon što su u maju nastradale na Marijinom Dvoru dvije mlade doktorice iznjedrila je određene zaključke koji su u nadležnosti Federacije i države, a jedan od zaključaka je da se pokrene procedura izmjena Krivičnog zakona, a drugi je da se ide u izmjene Zakona o sigurnosti u saobraćaju. Evo kolika je neodgovornost aktuelne vlasti da oni ni šest mjeseci poslije nemilog događaja nisu se udostojili da daju adekvatan odgovor iz svoje nadležnosti u smislu donošenja novih zakonskih rješenja! - govori Aliefendić i dodaje:

- Kao član Komisije za sigurnost Zastupničkog doma FBiH sam predlagao da se održi tematska sjednica po pitanju sigurnosti u saobraćaju, međutim, predsjednik komsije (Dragan Mioković) nije prihvatio tu inicijativu. Imamo statističke pokazatelje za prvih devet mjeseci ove godine i oni ukazuju da je došlo do povećanja saobraćajnih nesreća u odnosu na proteklu godinu, a posebno zabrinjava da je došlo do povećanog broja smrtnih ishoda prouzrokovanih saobraćajnim nesrećama. A aktuelna vlast se nije udostojila da to tematizira, a kamoli da iznađe rješenje i pokuša preventivno djelovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.