open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Naša stranka: Odluka NSRS-a udar na ustavno-pravni poredak, sa osuda treba preći na sankcije
Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH. Tim povodom reagovali su iz Naše stranke (NS).
27.06.2023. u 19:27
get url
text

- Prijedlog zakona koji je danas usvojila Narodna skupština Republike Srpske je pokušaj suspenzije Ustava BiH na jednom dijelu njenog teritorija. Samim tim to je udar na ustavnopravni poredak naše zemlje i kao takav zaslužuje ne samo osude, već i sankcije - saopćili su.

Navode da očekuju od Tužilaštva i visokog predstavnika da što hitnije vrate osjećaj sigurnosti građankama i građanima u RS-u, ali i u cijeloj BiH, a to će učiniti samo tako što će Republiku Srpsku vratiti u ustavnopravne okvire Bosne i Hercegovine bez mogućnosti propitivanja pozicije tog entiteta van tih okvira.

- Koliko god Dodik pokušavao javnosti u Republici Srpskoj svoj avanturizam predstaviti kao racionalno političko razmišljanje, građanke i građani u Republici Srpskoj su taoci njegovih pokušaja da u RS uspostavi svoju strahovladu i jednoumlje po uzoru na neke bivše sovjetske republike i pokrajine. Odakle mu, uostalom, i potiču politički uzori. RS, naravno, neće biti nikakva Transnistrija, ali Dodikovi pokušaji da ona to postane imaju svoju cijenu koju će, nažalost, morati plaćati i građani RS-a ako mu ne uskrate podršku - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.