open-navfaktor-logo
search
Sutra zasjeda Skupština
Nakon ubistva Amre Kahrimanović: Ministar MUP-a TK o protestima i zahtjevima za njegovu ostavku
Skupština Tuzlanskog kantona sutra će održati hitnu sjednicu povodom ubistva Amre Kahrimanović, koje je prije sedam dana počinio policijski inspektor Elvis Ćustendil. Ovo ubistvo bilo je povod za proteste održane u nedjelju u Tuzli, na kojima je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova TK Hajrudina Mehanovića i direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana.
14.02.2024. u 11:27
get url
text
Hajrudin Mehanović
Hajrudin Mehanović

- Poštujem proteste kao način iskazivanja stavova o određenim pitanjima, kao i žalost i tugu porodice i suosjećam s njima. Razumijem i zabrinutost građana, ali ono što ne mogu da prihvatim je da određeni politički subjekti politiziraju cijelu situaciju i pokušavaju na tako teškoj tragediji da beru političke poene - rekao je Mehanović.

Kada je u pitanju sjednica Skupštine TK, Mehanović je rekao da će prvo zasjedati Vlada TK.

- Uprava policije danas će dostaviti informaciju Vladi TK, a Vlada će taj materijal razmatrati. Vidjet ćemo hoće li biti predložene i neke mjere i zaključci. Nakon toga materijal će biti upućen Skupštini TK - kaže Mehanović.

On ističe da su pitanja operativnog djelovanja policije isključivo u nadležnosti Uprave policije i direktora i tu ministar ne smije da se miješa.

- Sulejman Brkić (bivši ministar unutrašnjih poslova TK, op. a.) osuđen je zbog uplitanja u operativni rad policije, odnosno zbog utjecaja na rad Uprave policije - navodi Mehanović.

Član 19 Zakona o unutrašnjim poslovima TK govori o ovlastima ministra u odnosu na Upravu policije, a one podrazumijevaju donošenje podzakonskih propisa i drugih akata na prijedlog komesara, nadzor nad radom policijskog komesara, utvrđivanje politike i prioriteta po općim pitanjima sigurnosti u vezi s policijom, usvajanje plana policijskih poslova Uprave policijena na prijedlog komesara, davanje smjernica komesaru u vezi s općim policijskim pitanjima i drugi poslovi za koje je ovim zakonom ovlašten.

Podsjećamo, Brkić je osuđen na 10 mjeseci zatvora zbog toga što je svjesno iskorištavao službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od augusta 2019. do februara 2020. godine te više puta protivzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v. d. direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a u vezi s internim preraspoređivanjem većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.