open-navfaktor-logo
search
Ugrožene bile i kuće
Nakon dva velika požara u Tuzli: Gradska uprava podnosi krivičnu prijavu i traži da se kazne povećaju na 3.000 KM
Veliki požar na području tuzlanske mjesne zajednice Požarnica sinoć je zaprijetio i kućama
AUTOR: Autro: J. B.
02.04.2024. u 14:12
get url
text
Gašenje vatre u naselju Bojići
Gašenje vatre u naselju Bojići
Na području tuzlanske mjesne zajednice Požarnica, tačnije u naseljima Trakilovići i Bojići, u posljednjih deset dana izbila su dva velika požara, od kojih je jedan ugašen kasno sinoć.
Uzork oba velika požara su neodgovorni pojedinci, protiv kojih će Gradska uprava Tuzla podnijeti krivične prijave.
- Na području Bojića sinoć je gorjelo oko 20 hektara šume, a bile su ugrožene i četiri kuće. Imali smo veliki vjetar koji je pogodovao širenju vatre. Na intervenciju su došle tri ekipe Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, a njima su se priključile jedinice Štaba civilne zaštite, četiri cisterne s vodom i oko 20 ljudi Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Komunalac" i još jedna cisterna iz JKP "Vodovod i kanalizacija" sa četiri čovjeka, koji su bili podrška vatrogascima.
Gašenje vatre otežavala su minska polja, koja su na tom području označena. Sinoć smo čuli dvije ili tri detonacije - ispričao je danas gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić, koji je došao na požarište jučer oko 20.30 sati, nedugo nakon dojave o izbijanju požara.
Sve je krenulo iz 30-ak kvadrata u naselju Bojići, dodao je Lugavić, a vatra je obuzdana tek oko jedan sat ujutro, a nakon toga je pala i kiša koja je potpuno ugasila požar.
- Imali smo mnogo požara niskog rastinja u posljednje vrijeme, a ova dva na području Trakilovića i Bojića su bili najveći. Sinoć smo čak imali i plan za evakuaciju, jer je vjetar stalno mijenjao smjer. Srećom, nije bilo potrebe za tim i niti jedan objekat nije oštećen. Uzroci ovakvih požara u 90 posto slučajeva su ljudi, odnosno ljudski faktor - kaže Jasmin Jahić, starješina PVJ Tuzla.
Zbog dva velika požara, danas je sazvana vanredna sjednica Gradskog štaba civilne zaštite Tuzla, na kojoj su doneseni zaključci koji imaju za cilj da ubuduće spriječe ovakve događaje.
- Tužilaštvu Tuzlanskog kantona ćemo već sutra poslati krivičnu prijavu protiv NN lica za obje lokacije, a za krivična djela izazivanje šumskog požara i izazivanje opće oposnosti. Tražimo i da se više angažiraju komunalni inspektori na svim lokacijama gdje se vrši paljenje rastinja u svrhu pripreme proljetnih poljoprivrednih radova.
Također, tražimo da Gradsko vijeće Tuzle donese doluku o povećanju kaznenih odredbi za kršenje Odluke o komunalnom redu, pa ćemo predložiti da minimalna kazna bude 3.000 KM, umjesto 50 KM koliko izbnosi sada. Tražimo da se u preventivno djelovanje više uključe i protupožarni inspektori, šumari i šumarski inspektori - rekao je Lugavić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.