open-navfaktor-logo
search
Nastavlja se
Nakon 17 dana štrajka u pravosuđu u RS-a: Ministarstvo i sindikat i danas bez dogovora
Autor: B. S.
15.03.2024. u 15:56
get url
text
U štrajku 17 dana
U štrajku 17 dana
FOTO: RSE
Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predstavnicima Sindikata pravosuđa RS kako bi pokušali postići zajednički dogovor, u vezi sa zahtjevima administrativnih radnika zaposlenih u institucijama pravosuđa ovog entiteta koji su 28. februara stupili u štrajk.
Međutim, nije postignut zajednički dogovor, pa se nakon 17 dana štrajka, on i dalje nastavlja .
- Na sastanku je razgovarano o svim pitanjima iznesenim u odluci o stupanju u štrajk, ali zajednički dogovor nije postignut. Razgovori će biti nastavljeni u narednoj sedmici kako bi se pokušalo pronaći zajedničko rješenje i kako bi institucije pravosuđa počele da rade u redovnom režimu – saopćeno je danas iz Ministarstva pravde RS-a.
Resorno ministarstvo je ranije saopćilo da radnicima koji su u štrajku neće biti plaćene dnevnice za taj period.
Sindikat pravosuđa RS-a od Ministarstva pravde RS-a i nadležnih institucija, između ostalog, traži da se odredba o naknadi u visini do 35 posto osnovne plaće za težinu prirode posla i posebne uvjete rada, izdvoji iz zakona i reguliše putem Posebnog kolektivnog ugovora, zatim prestanak diskriminacije zaposlenih u pravosudnim institucijama u RS-a u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija po pitanju toplog obroka, regresa i naknade za obračun minulog staža, kao i da se procenat povećanja plaća svih zaposlenih uskladi, ne sa plaćama, već sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, jer se radi o poslovima koji nose krivičnu i materijalnu odgovornost.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.