open-navfaktor-logo
search
O svemu pomalo
Najpametnije i najljepše biće brani šefa: Čović je nudio rješenja, ali Bošnjaci...
Borjana Krišto, kandidatkinja udruženja HNS za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima, očekivano je nahvalila svog stranačkog šefa Dragana Čovića koji se, kako je rekla, "trudio tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona i predlagao rješenja u skladu sa Ustavom BiH kako bi se svi osjećali komotno u BiH".
12.07.2022. u 12:47
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Nisam na listama, a Krišto je najpametnije i najljepše biće koje može ponuditi svoje životne vrijednosti

U intervjuu za RTVHB ona je istakla da su politički predstavnici Bošnjaka htjeli zadržati stanje kakvo jeste ili uz nametanje određenih prijedloga da bude drugačiji ustroj Bosne i Hercegovine kao unitarne države.

- Priortet jeste da se promijeni Izborni zakon, u pogledu implementacije odluke Ustavnog suda BiH o legitmnom političkom predstavljaju na administrativno političkim nivoima tj. u Predsjedništvu BiH i domovima naroda i implemetacija presuda Evropskog suda za ljudska prava kako bi svi drugi građani BiH, koji nisu pripadnici konstitutivnih naroda, imali svoja zagarantovana individualna prava.

Imamo sada dva bošnjačka člana Predsjedništva. Bošnjački politički predstavnici moraju shvatiti da je vrijeme da se sa takvom politikom prestane. Razgovaram sa predstavnicima bošnjačkog naroda, mnogo njih misli da to nisu dobri odnosi za BiH – kazala je Krišto.

Dodala je da tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona, politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka nisu išli sa istim ciljem.

- Čović je toliko puta iznio jasne stavove, u skladu sa Ustavom, koji nisu nikoga diskriminirali. Međutim, Bošnjaci su htjeli zadržati stanje kao što jeste – rekla je ona.

Krišto je prokomentirala i izvještaj Evropskog parlamenta o BiH i Bundestagovu rezoluciju o BiH. Po njenom mišljenju od toga niko nema ništa.

- U BiH se ne može tražiti krivac na jednoj strani, pogotovo onoga ko je malobrojniji i ko nema demokratski kapacitet da na bilo koji način zasutavi ili neke stvari riješi na jedan drugačiji način. Postoje stavovi, nisu dobri, ko god je mislio da su dobri za BiH i oni ne obavezuju nikoga, suprotni su Aneksu 4 (Ustav BiH) i ne samo da su suprotni već su štetni po opstojnost i budućnost BiH – navela je Krišto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.