open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Najgore rezultate u transparentnosti bilježe dva tužilaštva i četiri suda u BiH
Većina sudova ne objavljuje informacije o presudama, informacije o predmetima tužilaštava su uglavnom daleko od očiju javnosti, dok polovina pravosudnih institucija ignoriše upite medija i građana, rezultati su istraživanja transparentnosti pravosuđa objavljenih u toku konferencije "Pravosuđe u BiH – Stanje i perspektive", koja je održana danas u Sarajevu.
13.07.2023. u 16:38
get url
text
S konferencije
S konferencije

Učesnici konferencije, koju su organizovali Transparency International u BiH (TIBiH) u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom BiH (BIRNBiH) uz podršku EU-a, su se osvrnuli na izmjene i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) kojima vlast nastoji oslabiti mehanizme za osiguranje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, saopćeno je iz TIBiH.

Kako se navodi, izmjene, koje je Vijeće ministara BiH u zadnji čas uvrstilo u Zakon o izmjenama i dopunama zakona o VSTV-u BiH, nastoje oslabiti prvobitno predložene mehanizme za osiguranje odgovornosti i dovode u pitanje mogućnost provjere imovine nosilaca pravosudnih funkcija.

- Od samog početka procesa izmjena zakona nisu ispoštovane sve preporuke Venecijanske komisije i EU, posebno u smislu odredbi o sukobu interesa članova VSTV-a ali i drugih nosilaca pravosudnih funkcija dok je TIBiH od početka upozoravao da se ostavlja veliki prostor za neprijavljivanje imovine i zloupotrebu sistema kontrole imovine - navodi se u saopćenju.

Stoga je jedan od zaključaka konferencije, sa kojim su se usaglasili svi učesnici, da se iskoristi dalja procedura da se prijedlog zakona doradi i unaprijedi.

- Ukoliko se ta prilika sada propusti, pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se usvoji novi zakon koji adekvatno rješava ove identifikovane probleme, te je sa konferencije upućena poruka da je neophodno djelovati hitno kako ne bismo došli u situaciju da se, zbog neadekvatne formulacije, mehanizmi predviđeni za jačanje odgovornost zloupotrijebe upravo za njeno izbjegavanje - ističe se u saopćenju.

Na konferenciji je predstavljena i online platforma "Indeks pravosuđa" koja sadrži podatke o (ne)transparentnosti 74 suda i 20 tužilaštava po kojima je vidljiva zabrinjavajući stepen javnosti rada BH pravosuđa.

Kako se u saopćenju navodi, 55 posto sudova uopšte ne objavljuje informacije o prvostepenim presudama koje donose, a 90 posto njih ne objavljuje nikakve informacije o krivičnim predmetima na svojim internet stranicama, što nesumnjivo podriva nizak stepen povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

- Loše stanje u pravosuđu po pitanju javnosti u radu ilustruju nalazi da je 54 posto sudova i tužilaštava u Bosni i Hercegovini prekršilo zakonski rok za odgovaranje na zahtjev za slobodan pristup informacijama dok je čak polovina pravosudnih institucija ignorisalo medijske upite o statusu predmeta kojim se bave - navodi se.

Prema raspoloživim podacima, najgore rezultate u transparentnosti bilježe kantonalna tužilaštva u Sarajevu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu čiji indeks transparentnosti iznosi 35, te Općinski sudovi u Žepču (28), Mostaru (24) i Čitluku (23) i Osnovni sud u Srebrenici sa ocjenom 26.

Sa druge strane, Osnovni sud u Tesliću bilježi najviši stepen transparentnosti sa indeksom 82 dok su među najtransparentnijim institucijama Sud BiH sa indeksom 81 te Tužilaštvo Brčko distrikta BiH koji, kao i kantonalna tužilaštva SBK i Posavskog kantona, bilježe ocjenu 75.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.