open-navfaktor-logo
search
Kriza vlasti
Načelnik Gutić otkrio šta planira: Politička trakavica u Banovićima prijeti da zaustavi isplatu plaća i paralizira javna preduzeća
Zakonodavna vlast u Banovićima više od pola godine je u potpunoj blokadi, a kriza vlasti početkom godine ušla je u novu fazu jer nije usvojen budžet za 2024. godinu, a ni odluka o privremenom finasiranju. Zbog toga su upitne sve isplate iz budžeta, uključujući i plaće budžetskih korisnika, ali i finansiranje javnih preduzeća.
15.01.2024. u 13:46
get url
text

Načelnik Banovića Bego Gutić za Faktor kaže da neće dozvoliti da zbog političke trakavice budu ugrožena prava građana.

- Uputio sam dopise kantonalnim i federalnim ministarstvima finansija i pravde, kao i Uredu visokog predstavnika te Savjetu općina i gradova Federacije BiH i tražio upute šta se može uraditi u ovoj situaciji. Načelnik ima pravo da proglasi budžet ukoliko ga ne usvoji Općinsko vijeće, ali nema ovlasti da nametne odluku o privremenom finansiranju, koja je čisto tehničke prirode. Kada dobijemo ta mišljenja, ja sam spreman da proglasim odluku o privremenom finansiranju, a prije toga ću dati još jednu šansu da taj akt usvoji Općinsko vijeće - navodi Gutić.

Trenutno Općina Banovići može plaćati obaveze iz decembra prošle, ali ne može plaćati niti jedan rashod iz ove godine uključujući plaće i tranše javnim ustanovama.

- Ukoliko Vijeće na usvoji odluku o privremenom finansiraju, zajedno s Pravobranilaštvom, pomoćnicom načelnika za finansije, kreirat ćemo odluku na osnovu odredbe Ustava Tuzlanskog kantona, koji garantira građanima ostvarivanje prava pred nadležnim općinskim organima. Pored isplate plaća i finansiranja javnih ustanova, u ovoj situaciji građani ne mogu izvaditi rodni list, ZK izvadak, dobiti građevinsku ili urbanističku saglasnost... Ta prava su ugrožena u situaciji finansijske blokade, a mi to ne smijemo dozvoliti. Ukoliko se ovo nastavi, smatram da moramo poštovati Ustav, kao najviši pravni akt u svakoj državi - zaključuje Gutić.

Podsjećamo, parlamentarna kriza u Banovićima počela je krajem juna kada je formirana nova većina i pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA). Nova većina, koju čini 12 vijećnika Pokreta demokratske akcije (PDA) jedan iz Naroda i pravde (NiP), održavala je vanredne sjednice koje su sami sazivali, a na njima su donosili odluke koje nisu provodive, jer nemaju pečat Općinskog vijeća. S druge strane, odbijali su doći na sjednice Općinskog vijeća koje sazove predsjedavajući Robert Lapčević iz SDA, pa na tim sjednicama nije bilo kvoruma te Vijeće nije moglo da zasjeda. Vijećnici nove većine od decembra ponovo dolaze na sjednice, ali time ništa nije riješeno.

- Ova situacija, po mojoj procjeni, može trajati neograničeno. Nova većina može blokirati donošenje odluke o privremenom finansiranju, a predsjedavajući u svakom momentu može prekinuti sjednicu Vijeća ukoliko smatra da je prekršen Poslovnik o radu. Oni traže da se smjene predsjedavajući i njegov zamjenik bez učešća Komisije za izbor i imenovanje što nije u skladu s Polovnikom - navodi Gutić.

Odluka o privremenom finansiranju na sjednicama Općinskog vijeća bila je četiri puta, ali nije usvojena, jer niti jednom nije usvojen dnevni red. Nova većina insistira da se na dnevni red uvrsti smjena i imnovanje novog rukovodstva Vijeća, a predsjedavajući Robert Lapčević traži da se Komisija za izbor i imenovanje zaključkom obaveže da provede proceduru, pa da se naknadno u Vijeću glasa o smjenama i imenovanjima. Predsjedavajući predlaže da se u međuvremnu usvoje ključne odluke poput privremenog finansiranja i Nacrta budžeta za 2024. godinu, na šta nova većina ne pristaje, što dovodi do toga da Lapčević prekida sjednice.

- Mi nemamo usvojen budžet za ovu godinu i nismo mogli planirati isplatu pomoći Evropske unije za socijalno ugrožene građane, a nismo mogli predvidjeti ta sredstva kroz odluku o privremenom finansiranju. Obavili smo konsultacije s Ministarstvom finansija Federacije FBiH i našli smo neko rješenje da ja kao načelnik usmjerim sredstva u budžet. Taj iznos malo premašuje iznos od pet posto budžeta, što propisuje zakon, ali stavili smo interes građana na prvo mjesto - pojašnjava Gutić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.