open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Orašju
Na listama čekanja nema nijednog pacijenta iz Posavskog kantona
Na listama čekanja za terapije i određene medicinske usluge, na koji se nalazi oko 1.700 pacijenata iz Federacije Bosne i Hercegovine, u ovom trenutku nema nijednog iz Posavskog kantona.
07.11.2023. u 15:03
get url
text

Rečeno je to danas na sastanku predstavnika teško oboljelih pacijenata sa vlastima ovog kantona u Orašju kojem su prisustvovali premijer Posavskog kantona Đuro Topić, ministar zdravstva Damir Živković i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Josip Vidović.

 VEZANI TEKST - Iz Vranićevog kabineta zvali predstavnike pacijenata na sastanak, pa ih "izradili"

- Posavski kanton nema listi smrti, odnosno na trenutnim listama čekanja u FBiH nema nijednog pacijenta sa područja tog kantona. Rečeno nam je da imaju 181 pacijenta, od kojih je 135 zbrinuto na Fondu solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, dok su ostali, njih 46, zbrinuti preko Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, sa kojim je Posavski kanton, odnosno njihov Zavod zdravstvenog osiguranja, sklopio ugovor o liječenju. Prema tome, njihovi onkološki, ali i drugi teški pacijenti, koji trebaju adekvatnu zdravstvenu uslugu, su zbrinuti i to nam je jasno kazao njihov ministar zdravstva Živković. Ostali smo zatečeni, jer smo mislili da svaki kanton ima liste čekanja - kazao nam je nakon sastanka prim. dr. Fikret Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma.

Vlada FBiH je 20. oktobra za Fond solidarnosti, od 70 miliona KM, koliko je potrebno za liječenje pacijenata na listama čekanja do kraja godine, izdvojila svega 10.

Vlada je isti dan donijela zaključak da ostalih 60 miliona maraka trebaju osigurati kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.

Tim povodom predstavnici pacijenata sa listi čekanja danas su i bili na sastanku sa vlastima Posavskog kantona.

- Federalni ministar Vojin Mijatović je rekao da svaki kanton finansira liječenje svojih pacijenata. Pošto je Posavski kanton zbrinuo svoje pacijente, oni nemaju potrebe da izdvajaju sredstva. Naravno, to je naš zaključak, što se tiče njih, oni su zapisali neke stvari, prije svega primjedbe o liječenju reumatskih bolesti i onih koji imaju karcinom dojke. Pošto su mali kanton, nemaju odjeljenja za liječenje tih bolesti, zbog toga se oboljeli maltretiraju. Dio njihovih pacijenata liječi se u Tuzli, a dio u Osijeku u Hrvatskoj - pojasnio je Operta.

 VEZANI TEKST - Predstavnici pacijenata sa vlastima u Tuzli: Ima novca i volje, ali nema zakonskih rješenja

Enida Glušac, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa", kaže "kako joj je drago što je Posavski kanton uspio riješiti da na listama čekanja za terapije nema nijednog svog građanina, ali kako je dodala, ostaje žal što i pacijenti iz drugih kantona nemaju takvu mogućnost".

- Tužna sam što svi naši građani, odnosno pacijenti, nemaju iste mogućnosti kada je u pitanju liječenje - dodala je Glušac.

Podsjetimo, predstavnici pacijenata jučer su razgovarali i sa vlastima u Tuzlanskom kantonu.

Iako je sastanak jučer ujutro bio dogovoren i sa nadležnima u KS, on nije održan, jer se niko od pozvanih, premijer Nihad Uk, predsjednik Skupštine Elvedin Okerić, ministar zdravstva Haris Vranić, ministar finansija Emir Dedović te direktori Zavoda zdravstvenog osiguranja Muamer Kosovac, nije pojavio.

U četvrtak predstavnici pacijenata imaju sastanak sa vlastima Unsko-sanskog kantona, a u petak su u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.