open-navfaktor-logo
search
Porijeklom iz Egipta
Na GP Izačić zabranjen uvoz 25 tona krompira, pošiljka uništena
AUTOR: Faktor
09.04.2024. u 12:46
get url
text
FOTO: Ilustracija/Pexels
FOTO: Ilustracija/Pexels
Federalna fitosanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu (GP) izačić je 3. aprila, zbog neispunjavanja uvjeta za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 25 tona merkantilnog krompira porijeklom iz Egipta.
U postupku obavezne kontrole bilja iz pošiljke merkantilnog krompira iz Egipta čije se carinjenje vrši na GP Izačić, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda radi ispitivanja i utvrđivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.
Laboratorijskom analizom utvrđeno je prisustvo karantinski štetnog organizma Raistonia solanacearum (Smith) Yabaschi et al – smeđa trulež krompira i bakterijalno uvenuće krompira i paradajza koji se nalazi na listi I.A.II. Pravilnika o listama štetnih organizama, listama bilja, biljnih proizvoda i reguliranih objekata, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti zdravlja bilja (Službeni glasnik BiH broj 23/03), zbog čega pošiljka ne može biti stavljena u promet i upotrebu, saopćila je danas Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP).
Shodno tome, uvoz kontrolisane pošiljke u količini od 25.000 kg je zabranjen, a sadržaj pošiljke je uništen 5. aprila pod nadzorom nadležnog fitosanitarnog inspektora, dodano je u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.