open-navfaktor-logo
search
U 98. godini
Na bolji svijet preselio Ejub Hadžić iz prve generacije Mladih muslimana
Porodica je potvrdila da je jutros u 98. godini preselio Ejub Hadžić, Mladi musliman iz prve generacije, koji je prvi put uhapšen 1949. godine.
26.10.2023. u 18:47
get url
text

Hadžić je, kako prenosi Stav, osuđen, a zatim je u zatvoru odležao punih sedam godina.

Nakon drugog hapšenja 1983. godine kratko je zadržan, četiri dana u istrazi, i pušten na slobodu uz oduzimanje pasoša i onemogućavanje na taj način da ode na novi poslovni izazov u Mozambik.

Hadžić je nedavno s udruženjem "Mladi muslimani" promovisao knjigu "Čovjek snuje, Bog određuje - sjećanje mladog muslimana", koja je objavljena povodom 40. godišnjice "Sarajevskog procesa", odnosno upravo na dan izricanja presuda.

 VEZANI TEKST - Ramazani Ejuba Hadžića, pripadnika Mladih muslimana: "Postili smo i u zatvoru"

U 98 godini nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema, čitao je bez naočala, imao vozačku dozvolu, koristio modernu tehnologiju, komunikacijska sredstva, društvene mreže...

Govorio je francuski i engleski jezik, ljeto provodio kod kuće u Sarajevu, a zimu u Parizu kod sinova.

Po zanimanju je bio diplomirani inženjer poljoprivrede, bio je ekspert Ujedinjenih nacija za poljoprivredu. Radio je u Maroku, Alžiru, Libiji, a hapšenje 1983. godine spriječilo je njegov odlazak u Mozambik, na mjesto direktora projekta UN-a za oživljavanje poljoprivrede ove zemlje.

Vrijeme i datum dženaze u selu Gora kod Kaknja će biti naknadno objavljeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.