open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram, centralna svečanost u BiH održana u Begovoj džamiji
Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.
21.04.2023. u 07:12
get url
text

- U ovom bajramskom jutru svjedočimo našu predanost i pokornost Svemogućem Allahu. Hvala Mu na blagodatima života koji nam je podario i na blagodatima vjere kojoj nas je uputio. Hvala Mu na milosti prema nama i hvala Mu na oprostu grijeha u ramazanu. Radosni smo i zadovoljni što je u naša srca ušlo svjetlo vjere i ojačalo nas strpljenjem - rekao je između ostalog Kavazaović tokom bajramske hutbe. 

{$galerijaFotografija}

Bajram-namaz se klanja u džamijama širom Bosne i Hercegovine. 

Reis Kavazović je podsjetio je da je sutra Dan šehida.

- Prisjetimo se da njima dugujemo neizmjernu zahvalnost i skrušenu dovu. U njihovom šehadetu je naš život, ne smijemo to nikada zaboraviti. Bajram čestitam muslimanima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i našoj dijaspori. Provedite ga sa svojim najbližim i u Božijem zadovoljstvu - dodao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

Prigodnu poruku u predbajramskom programu prisutnim vjernicima je uputio mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

- Sa današnjom zorom svanuo je Bajram, nakon 29 ramazanskih dana i noći, koje smo provodili u ibadetu Alllahu, dž.š. Sve smo činili s radošću, predano i posvećeno, kako bi se približili Stvoritelju i osjetili čari mjeseca Ramazana. U ovom mjesecu se naš trud da činimo dobro nagrađuje 70 puta više. Postili smo znajući i vjerujući da ovom ibadetu ništa nije ravno. Ovim čistim ibadetom veličamo Allaha i zahvaljujemo mu. Ovim jutrom, nakon velikog uspjeha izvršenja ibadeta, ojačanih porodičnih veza i međuljudskih odnosa, okrijepljene duše, osnažene svijesti i ukupnog sabiranja u sebi, dočekujemo Bajram kao naš najveći duhovni trijumf - kazao je u svojoj poruci mr. Pleh.

Nakon centralne bajramske svečanosti, danas će u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice biti održano i tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-l-uleme.

Redakcija portala Faktor svim muslimanima i našim čitateljima čestita Bajram šerif mubarek olsun. 

U videu ispod možete pogledati dio atmosfere iz Begove džamije i čuti hutbu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

DSC_3808.JPG
1 od 26
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.