open-navfaktor-logo
search
Zahtjev Nezavisnog odbora
MUP KS vodi čovjek koji bi trebao biti u penziji, "Trojka" bi ga smijenila, ali nema podobnu zamjenu
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Kantonu Sarajevu poslao je polovinom mjeseca dopis Vladi Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, kojim predlaže smjenu trenutnog komesara Uprave policije MUP-a KS Nusreta Selimovića.
31.08.2022. u 20:08
get url
text

Nezavisni odbor takvu odluku donio je jednoglasno, a nakon što su na sjednici održanoj početkom mjeseca razmatrali akt Federalnog zavoda PIO/MIO u kojem je navedeno da je Selimović 13. juna 2022. godine napunio 40 godina staža i ispunio uvjete za odlazak u penziju.

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Omer Osmanović, prema saznanjima Faktora, prošli četvrtak je prema Vladi Kantona Sarajevo uputio prijedlog za njegovu smjenu i postavljanje vršioca dužnosti komesara do izbora njegovog nasljednika na toj poziciji. Prethodno je Osmanović pokušao "prebaciti lopticu" Upravi policije MUP-a KS.

Samo pet glavnih inspektora u MUP-u KS

Iz Uprave policije su se obratili Zavodu PIO/MIO, koji je ostao kod izračuna staža osiguranja koji je dostavio Nezavisnom odboru, a potom taj odgovor sa zahtjevom za postupanje dostavili vršiocu dužnosti ministra, s obzirom na to da je Ministarstvo nadležno za radno-pravni status komesara.

- Umjesto da odmah donese rješenje o prestanku radnog odnosa, vršilac dužnosti ministra Vladi predlaže njegovu smjenu. On time moguće čak čini i krivično djelo. Selimovićev trenutni status komesara je praktično nezakonit, a time i sve odluke donesene nakon 13. juna - tvrde naši sagovornici upućeni u materiju.

Šta je u suštini problem i zbog čega se cijela stvar oteže duže nego što treba, je to što "Trojka", a prvenstveno NiP (čiji izbor je bio i sadašnji komesar Selimović) nemaju podobnog kandidata ni za vršioca dužnosti, a kamoli za budućeg komesara.

Razlog za to je, kako saznajemo od izvora bliskih MUP-u KS, što sadašnji komesar, za četiri godine koliko je na čelu Uprave policije KS, nije "proizveo" niti jednog glavnog ispektora, a što je prema sadašnjem Zakonu o unutrašnjim poslovima i Zakonu o policijskim službenicima jedan od uvjeta koji kandidat mora ispunjavati da bi bio postavljen za komesara.

Trenutno je u MUP-u Kantona Sarajevo pet glavnih inspektora: Mevludin Halilović, kojeg su smijenili i na njegovo mjesto postavili Selimovića, Milorad Bašić, koji je već jednom bio vršilac dužnosti komesara i koji također uskoro ide u penziju, kao i Džafer Hrvat. Jedan od uvjeta da bi neko bio izabran za komesara je da u naredne četiri godine ne ispunjava uvjete za odlazak u penziju. Tu su još i Mirsad Đelilović (koji se prijavio na konkurs za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te je prvorangiran po ocjeni Nezavisnog odbora), te Muhamed Hasanović, koji bi jedini imao šansu da bude vršilac dužnosti, ali koji, kako kažu naši sagovornici, "ne odgovara jer nije poslušnik".

U MUP-u se ovih dana uveliko spekulira o načinima na koji bi "Trojka" mogla prevazići ovu situaciju. Jedan od načina je da dovedu kandidata iz nekog drugog kantona, spekulira se i sa nekim imenima, ali bi prije toga morali donijeti novi Zakon o unutrašnjim poslovima i Zakon o policijskim službenicima. Prma sadašnjem to nije moguće.

Hoće li se ponovo morati mijenjati zakon

Također, u MUP-u KS se priča i da bi se rješenje moglo naći po uzoru na Zeničko-dobojski kanton, odnosno da se izmijeni zakon na način da se za komesara može prijaviti policijski službenik u čin samostalnog inspektora, a da postavljanjem na funkciju dobija čin glavnog inspektora. Time bi se izbor proširio na više kandidata i lakše bi bilo naći "odgovarajućeg".

Naši sagovornici ističu i da vlast u Kantonu Sarajevu baš i nema preveliki problem sa smjenom Selimovića, koji, kako tvrde, iako se to od njega očekivalo, nije baš slijepo i uvijek izvršvao ono što je od njega tražila politika.

A da se Selimović nije proslavio na mjestu komesara dokazuje i da za četiri godine otkako je na čelu Uprave policije KS nije završio niti jedan projekat, nijedan novi policajac nije primljen u radni odnos, niko nije unaprijeđen u viši čin, a od 1.300 policajaca u Kantonu Sarajevo, njih čak 460 ima privremena rješenja za obavljanje poslova za koji je potreban čin koji je viši od onog koji oni trenutno posjeduju.

U svakom slučaju bit će zanimljivo pratiti da li će Vlada Kantona Sarajevo smjenu komesara staviti na dnevni red naredne sjednice i kako će se stvari dalje odvijati, posebno u kontekstu da za mjesec idu izbori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.