open-navfaktor-logo
search
Nedoumice
Može li sadašnji saziv Doma naroda FBiH izglasati: Povećanje penzija zavisi od usvajanja budžeta
Penzionerima u Federaciji je obećano da će im januarske penzije koje se isplaćuju u februaru biti veće za 11,1 posto ukoliko Parlament Federacije BiH usvoji budžet FBiH za 2023. godinu u januaru, koji će Federalna vlada uskoro proslijediti u parlamentarnu proceduru.
29.12.2022. u 07:50
get url
text
Dom naroda FBiH
Dom naroda FBiH

Penzoneri su ranije zaprijetili masovnim protestima u bh. prijestolnici ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu za povećanje penzija.

VEZANI TEKST - Povećanje penzija za 11,1 posto od januara ukoliko bude usvojen budžet FBiH za 2023. godinu

"Ne vidim šta je problem" 

Kada je riječ o funkcioniranju Parlamenta FBiH, novi saziv Zastupničkog doma FBiH je konstituiran, međutim, Dom naroda još nije, što je problem kod potvrđivanja zakona.

Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, pojašnjava nam da prema važećim ustavnim odredbama koje je nametnuo visoki predstavnik sadašnji saziv Doma naroda ne može potvrđivati zakone jer trenutno broji 58 delegata, a po novom je 80 delegata.

- Ni teoretski ni tehnički nije moguće da stari saziv Doma naroda usvaja zakone. Ipak, ne vidim šta je problem da se u januaru donese budžet FBiH jer bi se početkom januara trebala održati konstituirajuća sjednica, izabrati rukovodstvo. Može se održati još jedna sjednica u tom mjesecu - govori nam Hadžiavdić.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Planirano je povećanje penzija za 15 posto

- Koliko je meni poznato, zaključak Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH bio je povećanje svih penzija u ovoj godini. Nije trebalo vezati ovu i narednu godinu. Prema informacijama koje imamo, u 2023. je planirano povećanje penzija od 15 posto. 

Na sastanku u Vladi FBiH je odlučeno drugačije. Opredjeljenje Vlade je da se omogući akontativno povećanje od 11,1 posto od početka januara, a ukoliko u aprilu taj postotak bude i veći, bit će retroaktivno isplaćen. Eto čekamo januar da vidimo šta će biti. Sada zavisimo od Parlamenta FBiH hoće li usvojiti budžet FBiH za narednu godinu - govori nam Trakić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.