open-navfaktor-logo
search
Historijski trenutak
Mostarci pozdravili podizanje optužnice protiv službenika Grada zbog nelegalne gradnje
Mario Ćosić, predstavnik inicijative "Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu", pozdravio je podizanje optužnice protiv zaposlenika Službe za građevinske propise Grada Mostara Zdravka Čuljka i Sanje Voloder, koji se terete za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a u vezi nelegalne gradnje u mostarskom naselju Bijeli brijeg.
26.01.2024. u 10:39
get url
text

U izjavi koji je dao novinarima u blizini sporne zgrade, Ćosić je podsjetio da je taj objekt izgrađen protivno interesima stanara obližnjih zgrada na mjestu gdje je nekada stajala prizemna obiteljska kuća od 130 metara kvadratnih te da u protekle četiri godine građani okupljeni u inicijativu "Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom brijegu" vode pravno bitku.

- Ovo je historijski trenutak za nas stanare, ali i za cijeli Mostar jer do sada nikada nije podignuta optužnica protiv nekoga zbog nelegalne gradnje. Zakon jasno kaže da je na mjestu kuće mogla ići samo kuća i sprat više, ali nikako stambeno-poslovni objekt od pet spratova. Ljudi u urbanizmu i bivši gradonačelnik sebi su dali za pravo i izdali su dozvole bez da su nas kao prve komšije, a što je zakonska obveza, uključili u ovaj postupak. Tek kada su iskopani temelji i kada je građevina izašla iz gabarita mi smo saznali šta se događa - kazao je Ćosić.

On je razočaran i postupcima aktuelnog gradonačelnika Marija Kordića koji, po njegovim riječima, posljednje dvije godine radi protivno interesima stanovnika Bijelog brijega.

- U aprilu 2021. Ministarstvo graditeljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) izdalo je rješenje da je u postupku izdavanja dozvola bilo nezakonitosti i naložilo Urbanizmu obnovu postupka. Od tada aktuelna vlast naše žalbe skriva po ladicama (…). Mario Kordić došao je na vlast, znao je sve te stvari i na kraju je ipak izdana upotrebna dozvola - ustvrdio je Ćosić.

FOTO: Fena

Ovom prilikom novinarima se obratio i predstavnik investitora Marinko Prskalo, suvlasnik preduzeća Joks, koji je odbacio sve Ćosićeve navode.

- Mi imamo sva moguća rješenja, sve pravosnažno, sve regularno. Gospodin se na nas "nakačio" i proziva neke ljude koji s ovim nemaju nikakve veze. Ja sam lično išao i vadio papire i mi nismo ni za šta krivi - poručio je Prskalo.

On je također odbacio tvrdnje stanara susjedne zgrade da je zbog novoizgrađenog objekta pala vrijednost njihovih nekretnina, kazavši kako je vrijednost mogla samo porasti.

Na novinarsko pitanje je li zakonski moguće na mjestu prizemnice izgraditi objekt od pet spratova, Prskalo je odgovorio da je "sve rađeno po papirima".

FOTO: Fena

Kantonalni sud u Mostaru u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv Zdravka Čuljka (1957.) i Sanje Voloder (1964.) iz Mostara zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili krivično djelo "zloupotreba položaja ili ovlasti".

Oni se terete da su kao supočinitelji i po prethodnom dogovoru u vremenskom periodu 2017. i 2018. godine, u okviru svojih ovlasti, postupili suprotno interesu službe.

U optužnici se navodi da Čuljak i Voloder, postupajući po prethodno zaprimljenom zahtjevu za izdavanje rješenja o urbanističkoj saglasnosti i rješenja o građenju poduzeća "Joks" d.o.o. Mostar, nisu primijenili odredbe Zakona o prostornom uređenju HNK te su protivno odredbama Zakona o građenju HNK, bez valjane urbanističke saglasnosti, donijeli rješenje o građenju od 17. jula 2018. godine.

To rješenje dalo je pravo građenja investitoru, poduzeća "Joks" d.o.o. Mostar, u suprotnosti s Regulacijskim planom te izmjenama i dopunama Regulacijskog plana "Bijeli brijeg I Faza III".

Također, oni su suprotno navedenim zakonskim odredbama, bez supotpisa i znanja načelnice Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, izradili upravne akte, i to rješenje urbanističke saglasnosti od 25. oktobra 2017. godine, na temelju kojeg je sačinjeno rješenje o građenju od 17. jula 2018. godine, a potom su te akte dostavili na potpisivanje tadašnjem gradonačelniku Mostara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.