open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Moraju li zastupnici pravdati nedolaske na sjednice, kada im se odbija od paušala, plaća?
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine mjesečno kroz plaće, naknade, paušale inkasiraju 4.000 - 5.000 KM, pa se postavlja pitanje da li se onima koji ne dođu na sjednice, sastanke radnih tijela i to još neopravdano, odbija od paušala i plaće.
11.06.2022. u 16:52
get url
text

Nije jasno ni da li su zastupnici dužni prvoditi po osam sati u zgradi Parlamenta FBiH u Sarajevu s obzirom da oni koji žive dalje od 70 kilometara od sjedišta Parlamenta FBiH, imaju pravo na naknade za odvojeni život, smještaj, prijevoz...

"Stručna služba nije ovlaštena voditi evidencije"

- Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nisu niti jednim aktom obavezni provoditi svaki dan osam sati u zgradi Parlamenta Federacije BiH a navedeno pitanje nije detaljnije razrađeno niti jednim podzakonskim aktom.

Izabrani dužnosnici svoje poslove obavljaju u skladu sa Ustavom, Poslovnikom i zakonima, imaju propisane svoje aktivnosti u Parlamentu FBiH kao i druge poslove u svojim izbornim jedinicima, tačnije na terenu s građanima čije interese i zastupaju. Stručna služba nije zakonski ovlaštena niti može voditi evidenciju za izabrane dužnosnike, osim za prisustvo sjednicama Zastupničkog doma i radnih tijela - navodi nam Ivan Miličević, sekretar Zastupničkog doma FBiH.

Upitali smo da li zastupnici moraju pravdati svaki radni dan?

- Zastupnici su dužni prisustvovati zasjedanjima Zastupničkog doma i sjednicama radnih tijela. Za prisustvo na sjednicama Doma i radnih tijela zastupnici u skladu sa  Poslovnikom, zakonom i internim aktima, ostvaruju pravo na paušal, a ukoliko su neopravdano odsutni odbija im se 10 posto od paušala za svaki neopravdani
izostanak. To je regulirano Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH - kaže Milićević i dodaje:

- Po preporukama Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH za 2021. godinu, a u skladu sa nadležnostima predviđenim Poslovnikom Zastupničkog doma FBiH Administracijska komisija je donijela Odluku o vođenju prisustva zastupnika i savjetnika na poslu. Navedena evidencija su obrasci, a članom 1. Odluke se uređuje vođenje šiht listi - evidencije vezane za prisustvo na radu iz radnog odnosa za zastupnike i savjetnike.

Šiht lista se vodi svaki radni dan u mjesecu za koji se vodi obračun plaća i naknada. Dakle, Odlukom su zaduženi zastupnici i savjetnici da potpisane šiht liste dostavljaju svakog mjeseca. Administaracijska komisija je formirala radnu grupu koja će pobliže urediti i predložiti izmjenu propisa za izabrane dužnosnike.

Osvrnuo se i na pitanje da li zastupnici moraju opravdati svoj nedolazak na sjednicu ili ne.

- Pismeno ili usmeno opravdanje zastupnik dostavlja predsjedavajućem ili sekretaru Doma a za sjednicu radnog tijela predsjedniku ili sekretatu radnog tijela. Naravno da se događa da zastupnici ne opravdaju svoj izostanak i da im se umanjuje 10 posto od paušala. Dok se kod zastupnika profesionalaca, koji
su dakle u radnom odnosu, odbija i topli obrok za svaki izostanak bez obzira na pravdanja - odgovara Miličević.

Nisu upoznati sa aktivnostima Tužilaštva KS 

S obzirom na ranije utvrđene manipulacije pojedinih federalnih parlamentaraca upitali smo da li iko u Zastupničkom domu provjerava koriste li zastupnici stanove koji su im iznajmljeni u okviru odvojenog života, odnosno, provjerava li se da li opravdano koriste taj benefit.

- Zastupnici koji su ostvarili pravo na odvojeni život samim tim ostvaruju i pravo na smještaj temeljem zahtjeva i priloženih dokaza. Stručna služba Parlamenta Federacije BiH nema obavezu niti obavlja provjeru unajmljenih stanova jer za isto nije ovlaštena.

VEZANI TEKST - Ko je za to da se trgovcima omogući slobodan dan, a ko je da im se osiguraju stolice na poslu

Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH zastupnica Sanela Prašović Gadžo kazala je kako ima informaciju da Tužilaštavo Kantona Sarajevo provjera šiht liste zastupnika jer postoje indicije o zloupotrebama, a o čemu smo zatražili komentar Miličevića.

- Stručna služba Zastupničkog doma Parlmenta Federacije BiH, niti ja osobno, nismo službeno upoznati sa aktivnostima Tužilaštva po ovom pitanju - navodi Miličević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.