open-navfaktor-logo
search
Traže ispunjenje obećanja
Mladi pisali Uku i Bošnjaku zbog subvencija za kupovinu stanova: Poniženi smo i diskriminirani
Nekoliko aplikanata javnog poziva za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo poslalo je otvoreno pismo premijeru Nihadu Uku te resornom ministru Bojanu Bošnjaku u kojem su izrazili nezadovoljstvo i zabrinutost u vezi s nedavnim javnim pozivom.
29.12.2023. u 14:03
get url
text

VEZANI TEKST - Okerića optuživali da je novac davao NiP-ovcima, i u 2024. će dijeliti šakom i kapom: Osigurali mu 600.000 KM, Uku smanjen budžet

- Mi, kandidati za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih sa konačne liste reda prvenstva kandidata za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, uz izraze poštovanja smatramo nužnim ukazati vam da smo poniženi i diskriminirani. Cijenimo proceduru koja je prethodila utvrđivanju konačne liste zaključno sa kandidatom broj 1.142, ali ukazujemo na to da ste njene manjkavosti mogli i morali uočiti u postupku utvrđivanja uvjeta za kandidovanje i vjerujući u vas, pretpostaviti da isti mogu dovesti do ishoda kakav imate i imamo - navode u pismu.

Potom su podsjetili kako će u 2023. biti prikupljeno otprilike 10,6 milijardi KM od indirektnih poreza, dok je 2022. godine prikupljeno 9,926 milijardi KM. Dakle, otprilike 600-700 miliona više u odnosu na 2022. godinu.

Također, podjsetili su na prethodne subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih KS. Kada je resorni ministar bio Čedomir Lukić 2017. godine, 94 kandidata dobila su po 10.000 KM, a 2018. godine 330 kandidata također je dobilo po 10.000 KM. Naredne godine ministar Damir Filipović podijelio je 461 kandidatu po 10.000KM. 

VEZANI TEKST - Pare nisu problem, para nema: Budžet KS od 1,4 milijarde KM potrošen, neće biti ni pomoći administraciji

Godine 2020. kada je resorni ministar bio Faruk Kapidžić podijeljeno je po 7.000 KM za 272 kandidata. Ministar Enver Hadžiahmetović u dva mandata podijelio je po 10.000 KM, 2021. godine za 864, a 2022. za 511 kandidata.

- Ukoliko se za ovu 2023. godinu isplati po cca. 4.800KM, navedeni iznos će biti najmanji unazad šest godina, a da je pri tome 2023. godine prikupljen najveći iznos od indirektnih poreza. Ove godine u odnosu na 2017, evidentan je i ekstremni porast cijena na tržištu nekretnina. Mi, kandidati s konačne liste zaključno sa brojem 1.142, koje ista ponižava i diskriminira, znamo i vjerujemo da se može pronaći rješenje kojim će vjera u vas biti sačuvana, pravednost potvrđena, da volja za ostanak u ovom gradu i našoj državi neće biti ugrožena. Cijenjeni premijeru i uvaženi ministre, i vi ste generacija mladih.

Dajte nam šansu. Ne uništavajte nam nadu. Pokažite i dokažite nam da ovdje treba i vrijedi živjeti. U protivnom, gubite nas ponižene i diskriminirane pojedince s konačne liste 1.142, ljude koji vama još vjeruju. Mi, kandidati s konačne liste, ne ugrožavamo vaš politički ego tražeći da u njemu ljudskost i moralnost budu fundament. Naprotiv. Naša reakcija, ukazivanje na rušenje našeg dostojanstva poniženjem i diskriminacijom su vam putokaz. Ne dozvolite poniženja ljudi koji vam vjeruju.

VEZANI TEKST - Na spisku za subvencije Vlade KS pri kupovini stana Konakovićeva savjetnica i poznata influenserica

Razumijevanje i volja vode do rješenja koje postoji. Imajući u vidu sve navedeno, očekujemo da Vlada KS, na čelu sa svim ministarstvima, donese pravednu i prihvatljivu odluku za svakog aplikanta sa liste, a to znači da se osiguraju obećana sredstva po prethodno raspisanom javnom pozivu u iznosu od 10.000 do 12.000 KM, kako je bilo i proteklih godina.

Ukoliko ste dozvolili da ovakav nacrt po već definisanim kriterijima prođe, onda očekujemo i vašu odluku u skladu s tim - naveli su u pismu koje potpisuje više od 20 mladih koji su konkurirali za subvencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.