open-navfaktor-logo
search
Ademović podnio zahtjev Sudu
Mitrović o ustavnosti Zakona o proizvodnji naoružanja u RS-u: Ne postoji osnov za osporavanje
Autor: B. S.
18.03.2024. u 11:37
get url
text
Vojin Mitrović
Vojin Mitrović
Ministar privrede i poduzetništva RS-a Vojin Mitrović izjavio je danas da je Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS-u usklađen sa pozitivno-pravnim propisima u pogledu nadležnosti entiteta i Bosne i Hercegovine, te da je zahtjev za ocjenu ustavnosti neosnovan.
Predsjedavajući Doma naroda BiH Kemal Ademović (NiP) podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti pomenutog zakona.
U zahtjevu se osporava što se zakonom, koji je usvojila Narodna skupština RS-a, propisuje da dozvole za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme pravnim licima daje Vlada RS-a, a ne Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS-u donesen je na 7. sjednici NSRS-a, a Vijeće naroda RS-a je konstatovalo da ne ugrožava vitalni nacionalni interes nijednog od konstitutivnih naroda u RS-u.
- Iz navedenog zakona jasno je da dozvole za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme ne izdaje Vlada RS-a, već daje prethodnu saglasnost koja je neophodna pravnim licima prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Odredbe Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS-u nisu u suprotnosti sa Zakonom o proizvodnji naoružanja i vojne opreme BiH – izjavio je Mitrović.
Iz nadležnog entitetskog ministarstva tvrde da sporni zakon propisuje pitanja koja su u nadležnosti RS-a - prava i obaveze proizvođača naoružanja i vojne opreme, uvjete za pribavljanje, postupak davanja i ukidanja saglasnosti za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, stalni nadzor nad privrednim društvima koja posluju u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, mjere sigurnosti i zaštite u proizvodnji i druga pitanja od značaja za ovu oblast industrije.
- Imajući u vidu navedeno, ne postoji osnov za osporavanje predmetnog zakona i pokretanje pitanja ustavnosti. Ukoliko dođe do sudskog odlučivanja, očekujemo da će biti objektivni i u skladu sa važećim pozitivno-pravnim propisima entiteta RS i države Bosne i Hercegovine – podvukli su iz Ministarstva privrede i poduzetništva RS-a.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.