open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Ministarstvo iz RS-a priznalo grešku s fotografijom Bošnjakinje iz Žepe, kažu da je angažirana agencija iz Srbije
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske oglasilo se povodom objavljivanja fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu videomaterijala tokom obilježavanje 4. augusta, Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u operaciji "Oluja", koje je organizirano u Prijedoru.
06.08.2023. u 18:50
get url
text
Delegacije u Prijedoru i dio fotograije AFP-a
Delegacije u Prijedoru i dio fotograije AFP-a

VEZANI TEKST - Na Dodikovoj fotografiji iz Prijedora nije Srpkinja protjerana u "Oluji" već Sabina Mujkić iz Žepe

- Pokušaj pojedinih sarajevskih medija da prikazivanje fotografije Bošnjakinje iz Žepe u sklopu videomaterijala koji je pratio program obilježavanja predstavi kao bilo šta osim kao nehotičnu i nenamjernu grešku, i to profesionalne agencije iz Srbije, koja je angažirana od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije, i koja je pripremala videomaterijal je manipulacija s ciljem da se otvori novi krug prebrojavanja žrtava i "mjerenje" čije je stradanje veće - saopćeno je iz Ministarstva.

Podsjećamo, jedna od fotografija kroz koju se predstavljaja operacija "Oluja" a koju je Dodik objavio na svom Twitter profilu, je zapravo fotografija iz jula 1995. godine nakon pada Žepe. Fotografija je vlasništvo agencije AFP.

U saopćenju ministarstva iz RS-a se dodaje da su, nažalost, broj žrtava i razmjere stradanja tokom posljednjih sukoba na prostoru bivše Јugoslavije tolike da je "dostupno more fotografija koje o tome svjedoče".

- Pogriješiti o etničkoj pripadnosti neke od osoba sa tih fotografija je greška koja se dešava čak i profesionalcima. Ministarstvo dijeli stav Njegove svetosti patrijarha Porfirija da žrtve i majčine suze nemaju ni vjersku, ni etničku pripadnost i da mi jednako žalimo i poštujemo svaku žrtvu i svaku bol za njom - navode iz Ministarstva.

Također, u saopćenju dodaju da oni koji na ovakvoj, očigledno nenamjernoj omašci prave nove razdore i mržnje pokazuju da nisu razumjeli baš ništa od riječi Njegove svetosti.

- Ministarstvo smatra da je obilježavanje 28 godina od stradanja srpskog naroda tokom zločinačke akcije hrvatske vojske proteklo dostojanstveno i da su poslate poruke primjerene veličini tragedije koja je zadesila narod Republike Srpske Krajine, ali i visoke Krajine - navedeno je u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.