open-navfaktor-logo
search
Prije šest decenija
Memorijalni uspon na Bjelašnicu: Planinari iz BiH, Srbije i Hrvatske prisjetili se jedne od najtežih tragedija
Grupa od oko 40 planinara, članova nekoliko društava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske pohodili su Bjelašnicu, u znak sjećanja na sedmoricu planinara smrtno stradalih u noći 1. na 2. decembar 1962. godine.
10.12.2023. u 16:00
get url
text

Učesnici tog memorijalnog uspona krenuli su s lokacije Babin Do, grebenom do vrha Bjelašnice (2.067 metara). Tamo su, nakon tri i pol sata uspona, položili vijenac na spomen-obilježju (sedmostrani obelisk) planinarima nastradalim 1962. godine. Vijenac je položen i kod spomen-ploče planinaru Dragog Novakovića, koji je smrtno stradao 2016. godine.

U ovogodišnjem memorijalnom usponu učestvovali su članovi Planinarskog društva "Železničar 1948" Beograd, HPD "Bjelašnica 1923" Sarajevo, HPD "Zaprešić" Zagreb, PD "Brezovača" Hadžići i GSS-a Novi Grad Sarajevo. Tokom uspona pridružili su im se planinari iz PD "Glasninac" Sokolac, PD "Javorina" Pale i PD "Trebević" Istočno Sarajevo. Taj uspon realiziran je uz pomoć iskusnih vodiča i pripadnika Gorske službe spašavanja iz HPD "Bjelašnica 1923".

Memorijalni uspon na Bjelašnicu sjećanje je na mladiće smrtno stradale 2. decembra 1962. godine na planini Bjelašnici kod Sarajeva i smatra se za jednu od najtežih tragedija u povijesti planinarstva na ovim prostorima. U toj grupi bilo je ukupno 11 mladića iz Srbije i BiH, sedmorica je smrtno stradala u snježnoj oluji, a četvorica su preživjela tu bjelašničku tragediju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.