open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Mektić kontra vlasti USK: Moli IOM da produže ugovor sa Sedrom, Birom i Miralom
Ova molba direktno je kršenje zaključaka Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom u USK-a usvojenih na sjednici 31. oktobra o zabrani produženja ugovora centrima BIRA i Miral, koji ističu 15. novembra
07.11.2019. u 15:00
get url
text

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić uputio je molbu Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) za produženje  ugovora o zakupu Sedre, BIRE i Mirala, gdje su smješteni migranti, objavio je uskinfo.ba.   

Ova molba direktno je kršenje zaključaka Operativne grupe za upravljanje migrantskom krizom u USK-a usvojenih na sjednici 31. oktobra o zabrani produženja ugovora centrima BIRA i Miral, koji ističu 15. novembra.

Ministarstvo sigurnosti BiH i IOM mogu dogovoriti produženje ugovora bez saglasnosti i pitanja Unsko-sanskog kantona, kao što je to do sada i bio slučaj. 

Na sjednici Operativne grupe za nadzor nad migrantskom krizom USK-a 31. oktobra podržani su zahtjevi za izmještanje migranata izvan urbanih područja, ograničavanje kretanja pripadnika migrantske populacije, intenzivnije uključenje državnih i federalnih vlasti u ublažavanje posljedica migrantske krize koja pogađa ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Prije dva dana u Bihaću je boravio šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Sattler koji je tražio hitno zatvaranje kampa Vučjak. Kantonalni premijer Mustafa Ružnić rekao je kako će učiniti sve da se taj kampa rasformira, te ponovio stavove Operativne grupe.

-Samo zahvaljujući podršci Evropske unije i međunarodnih organizacija, nismo sami u ovoj situaciji. Zato moram ponovo apelovati i na nadležne državne institucije da se uključe u rješavanje problema. Učinit ćemo sve da izmjestimo ljude s Vučjaka, jer nismo ni mi sretni tamošnjim uslovima, ali isto tako moram ponoviti da mi ostajemo pri stavu o potrebi izmještanja migranata i izbjeglica iz gradskih središta. Neophodna nam je koordinacija svih učesnika u procesu i rasterećivanje Unsko-sanskog kantona – poručio je Ružnić.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić još jednom je ponudio lokaciju Lipa, koja je u gradskom vlasništvu.

-Tu sam lokaciju davno ponudio, međutim predstavnicima međunarodnih organizacija nije odgovarala zbog udaljenosti od grada i nemogućnosti obezbjeđivanja servisa. Tu se relativno brzo mogu obezbijediti struja i voda, odnosno sve neophodnosti za kamp, tako da nam se ne može spočitavati kako ne nudimo adekvatne lokacije u državnom vlasništvu – kazao je gradonačelnik Fazlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.