open-navfaktor-logo
search
Mjere
Mazić: Nakon što je upucan nastavnik škole u Lukavcu, je li sve ostalo samo na priči, šta je sa nelegalnim oružjem?
Zastupnica Edita Mazić (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uputila je inicijativu o ponovnom stupanju na snagu Zakona o amnestiji za nedopušteno držanje oružja i minsko-ekspolozivnih sredstava u Federaciji BiH.
20.07.2023. u 18:16
get url
text
Edita Mazić
Edita Mazić

Odgovor na inicijativu još nije dobila, a na ovaj potez je ponukao nemili događaj od prije nešto više od mjesec dana u Lukavcu.

Naime, 14. juna je bivši maloljetni učenik Osnovne škole "Lukavac Grad" u holu škole iz pištolja upucao nastavnika engleskog jezika Nedima Osmanovića nanijevši mu povrede opasne po život.

- Ova inicijativa je posljednji put stupila na snagu 2014. godine i amnestija prema ovom zakonu je trajala samo godinu. Svjedoci smo da su se donošenjem ovog zakona i njegovim tadašnjim stupanjem na snagu pokazali odlični rezultati provođenja amnestiranjem. Tada je amnestirano na hiljade komada oružja te je smanjen broj krivičnih djela upotrebom vatrenog oružja kao i minsko-eksplozivnih sredstava - pojasnila je 6. jula na sjednici Zastupničkog doma FBiH Mazić.

Kaže da je potreba za ponovnim stupanjem na snagu ovog zakona proizašla iz povećanog broja svakodnevnih krivičnih djela koja se prema informacijama Federalne uprave policije čine najčešće oružjem koje ilegalno posjeduju izvršioci.

- Ilegalno oružje se koristi u 90 posto krivičnih djela, a usvajanjem ove inicijative bi se mogla uspostaviti bolja kontrola nad postojećim registrovanim oružjem. S obzirom na to da je nedopušteno držanje oružja krivično djelo, time je onemogućena njegova predaja. Međutim, stupanjem na snagu ovog zakona se predviđa davanje amnestije od krivičnog i prekršajnog gonjenja za osobe koje dobrovoljno predaju oružje i minsko-eksplozivna sredstva iz člana 2. i 3. ovog zakona - pojašnjava Mazić.

Ukazuje kako je Zakon o amnestiji na snazi u manjem bh. entitetu RS.

- U Republici Srpskoj važi trajna amnestija, a u Federaciji to ide periodično od kantona do kantona. Od 2014. godine nije bilo legalizacije, a zakon bi ponovo dao šansu svim pravnim i fizičkim licima da predaju oružje bez ikakvih posljedica, ali i da zatraže legalizaciju oružja koje se može registrovati i da ne dokazuju njihovo porijeklo.

Odgovor na inicijativu do danas nisam dobila. Moram kazati kako ništa konkretno nije poduzeto nakon što je upucan nastavnik u Osnovnoj školi "Lukavac Grad". Moja inicijativa je konkretna mjera. Zašto i mi ne bismo uradili što je uradio RS - govori nam Mazić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.