open-navfaktor-logo
search
Ne stišava se bura
Mandić uzvratio Ademoviću: Tek ti je 30 godina, rano je, SDA je ovo napravila, to je isti DNK
Ne stišava se bura oko smjene Srđana Mandića, načelnika sarajevske Općine Centar.
30.07.2023. u 09:24
get url
text

VEZANI TEKST - Ademović: Mandić je neradnik, ne želim biti načelnik Općine Centar, Konaković nije znao za smjenu

On je tokom gostovanja na Face televiziji kazao kako je Općina Centar uvijek u fokusu, da je situacija usijana, ali, kako je dodao, "dovest ćemo ovo stanje na normalnu temperaturu vrlo brzo".

Teško mi ovo pada

- Teško mi ovo pada, jer sam s ovim ljudima bio u kampanji. Iskreno, svi smo šokirani. Slično se spremalo prije godinu, to smo znali odmah. Imali su i tad ambicije za ovo, ali ovo što se desilo je potpuni šok - kazao je Mandić.

Prema njegovim riječima, Jasmin Ademović iz NiP-a bio je glavni inicijator. Kazao je kako je napustio sjednicu jer je bila mučna.

- Ovo će se odraziti na moj rad, iako sam po zakonu još uvijek načelnik. Mora se uključiti CIK, pa organizirati referendum, koji je zakazan za 17. septembra. Vijećnik iz NiP-a me htio "upozoriti", kazavši - "načelniče brzina je šejtanski posao", a mi smo im danas sve dokazali. Uložili smo prigovor jer nisu ispunjene neke zakonitosti i Vijeće se sada mora očitovati, a mogu i povući ovu inicijativu - kazao je Mandić.

Dodao je kako je "referendum u Starom Gradu koštao 150.000 KM, a tek će se vidjeti koliko će koštati izbori".

- Općina Centar je duplo veća, ovdje imamo oko 60.000 upisanih birača. Procjenjujem da bi ova glupost koju su napravili mogla koštati više od pola miliona KM, a mi nemamo taj novac. Hoćemo li oduzeti od boraca, smanjiti socijalne naknade, naknade porodiljama, djeci, vrtićima, osnovnim školama - rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima, novi načelnik bi mogao stupiti na dužnost tek početkom januara.

- Ohrabren sam podrškom Naše stranke, SDP-a, a i neki članovi NiP-a pružili su ruku. Podržao me Konaković. Došao je kod mene i počašćen sam. Njega poznajem i sarađujem s njim, evo već četiri godine, moj je saborac u svemu što smo do sada napravili i na šta smo ponosni. Rekao mi je da nije znao za ovo. Neće dozvoliti da zbog ličnih interesa ova priča eskalira. Rekao mi je da će ovo spriječiti, da će pokušati da se ovo vrati u neke razumne tokove, da mandat dovršimo do kraja - istakao je Mandić.

Na pitanje da li u NiP-u postoje dvije struje, na jednoj strani Ademović, na drugoj Čampara i Zvizdić, Mandić je odgovorio "kako Dino lijepi sve što može".

- Dino krpi i odnose u Trojci i u svojoj stranci. U svakoj ima frakcija, ovo je eskalacija viša i veća od onoga što bi mogtli nazvati prihvatljivim - kaže Mandić.

Dodaje kako Jasmin Ademović ima ambicije da zauzme njegovo mjesto.

- Imaju još uvijek šansu ispraviti ovu grešku, ali neka znaju da su samo ojačali Našu stranku. Član sam Glavnog odbora Naše stranke. Dobio sam podršku i SDP-a. Nećemo dozvoliti da se ova priča oko Trojke sruši radi sitnih interesa lokalnih pojedinaca. Znamo šta nam je cilj, trpe se ogromni udarci. U izbornoj sam noći rekao da želim biti načelnik svih građana i građanki, a možda sam zbog tog htijenja i zanemario stranačko djelovanje. Zahvalan sam Forti i svim odborima što su stali iza mene, pogotovo ako dođe do referenduma.

Navodi kako će se opet kandidovati za načelnika 2024. godine.

- Postoje vijećnici koji imaju privatne sportske klubove, pa predlažu budžetiranje, a ja to ne dozvoljavam, ucjenjuju. Nema mjesta za lične interese i zato me ne vole. Sve je transparentno, sjednice se snimaju, a nekad nisu postojali ni stenogrami.

Kod mene ne pali "daj onome, daj ovome", prvo javni poziv, ispunjavanje uvjeta, pa onda može - kazao je Mandić i dodao:

- Priča u Trojci nema alternativu. Jasmine Ademoviću tek ti je 30 godina, pred tobom je cijeli život, rano ti je za poziciju načelnika. Polako, ima vremena. Žurba je šejtanski posao.

Krug ostrašćenih ljudi

Ističe kako je "ova odluka došla iz malog kruga ostrašćenih ljudi, koji ga žele smijeniti".

- Sve je zbog pozicije, ali neće uspjeti. Želim dovršiti ovaj mandat i iznijeti sve što smo dosad uradili i to transparentno - kaže Mandić.

Naglašava "kako se kaje samo što je prešutio neke stvari".

- SDA je ovo napravila, naravno u odijelu ekipe koja je prešla u NiP. Predsjedavajući Đozo je bivši član SDA, to je ista ideologija, filozofija, isti način razmišljanja. To je isti DNK nažalost, mutirani su im geni. Moguće je da smijene i Tanovića. Muzur ima većinu, pa sumnjam da njega mogu skloniti.

Kazao je kako je NiP dobra, kvalitetna stranka spremna za rad, ali ima kukolja, Konaković će morati to riješiti.

- Učinit ću sve, spreman sam opet pružiti ruku, samo da dovedemo ovaj mandat do kraja. Nemam ličnih interesa. Možda bi me oni smijenili, ali narod neće dati - kazao je Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.