open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Mandić: Iza zahtjeva za mojim opozivom stoji Jasmin Ademović, on želi da bude načelnik
Aktuelni načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić (Naša stranka) u Danu uživo televizije N1 je govorio o zahtjevu vijećnika za njegovim opozivom. Također, govorio je i šta je po njemu kapitalni projekat za ove tri godine koliko je već načelnik, a odgovarao je i na pitanja zašto trava u općini Centar nije pokošena, zašto je grad prljav, je li on postavio direktoricu KJKP Rad...
28.07.2023. u 19:15
get url
text

Mandić je uputio zahtjev za preispitivanje Odluke o pokretanju opoziva Općinskom vijeću. Pokrenuta je procedura opoziva, te kaže da pokušava iskoristiti ono "što zakon omogućava, kako bi se izbjegao referendum." Rekao je kako iza svega stoji Jasmin Ademović (NiP).

Pogriješio sam kada sam rekao da je Jasmin dobar kadar 

- Jučer smo imali sjednicu gdje smo imali lijepih i važnih stvari i jedna od tačaka je bila da se dodijeli stan Milomiru Kovačeviću Strašnom i jos nekih projekata... U pauzi saznajemo da se skupilo 16 potpisa da se pokrene procedura. Držali su mimo svih ovu odluku i niko nije slutio. Iza toga stoji Jasmin Ademović (NiP) - kaže.

Navodi da je razlog inicijative za opoziv možda i spekulacija da više Naša stranka neće njega kandidovati za novi mandat. Ipak, kaže kako je ova komplikovana situacija ojačala Našu stranku.

Ističe da je dobio podršku Nermina Nišića (SDP) i Elemedina Konakovića (NiP) i da je u suštini cilj Jasmina Ademovića (predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva) i onih koji su mu dali podršku želja za pozicijom načelnika i fotelje.

- Protiv mene je tih 17 ili 18 ljudi koji su glasali za opoziv. Tu je prvi Jasmin Ademović i ne znam da li tu stoji njegov otac Kemal. Pogriješio sam kada sam rekao da je Jasmin dobar politički kadar. U momentu upoznavanja bio je dobar teniser, završio međunarodne škole. Ne mogu da vjerujem da u mladom čovjeku stoji tolika količina mržnje. Pred njim je cijela karijera i bit ćeš načelnik… To je želja za vlašću i nema sumnje da on želi biti načelnik Općine Centar - dodaje.

Kazao je kako vjeruje Elmedinu Konakoviću i kako on nije znao za ovu inicijativu dijela NiP-a.

- Konaković nije bio svjestan šta se sprema. Vidio sam se sa Dinom i potvrdili smo iskren i drugarski odnos i vjerujem mu nakon svega ovoga. Pričali smo otvoreno i rekao je da će učiniti sve da se iz ovoga izađe i ovo može imati posljedice ne samo na Općinu Centar - govori Mandić.

Kapitalni projekat FIS

Potom se osvrnuo na projekte koji su urađeni u općini na čijem je čelu. Najprije se pohvalio kako je u ovoj godini izgrađeno osam igrališta. Upitan zašto su sa tim projektima krenuli tek sada, nakon tri godine mandata, Mandić je odgovorio kako su imali druge planove.

Na pitanje zašto je grad prljav, Mandić kaže to nije njegova nadležnost i da je adresa za to kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević.

Odgovorio je na pitanje da li je možda adresa Kantonalno javno komunalno preduzeće Rad i njegova direktorica, odnosno, da li ju je on postavio na to mjesto?

- Postavio sam direktoricu Rada, moju rodicu Veru Arnautović. Postavio je kadar Naše stranke. Da, grad je prljav, ali nije samo direktorica kriva. Općina Centar je više od milion KM investirala u komunalna preduzeća. Ulažemo u njih, jedino još da ja uzmem kamion i vozim - razgalamio se Mandić.

Na pitanje koji je kapitalni projekat Općine Centar urađen za ove tri godine, Mandić je rekao kako je to FIS u kojem su urađene i svlačionice.

- Kapitalni projekat, to je ulaganje u mlade. To je kada dođete u FIS u koji niste mogli ući od smrada, prljavštine. Uložen je značajan novac, omogućili smo i besplatnu gimnastiku. Spomenuo bih i projekat Jezero-Betanija, to će biti sarajevski Central Park čija je vrijednost 900.000 KM - rekao je Mandić.

Jedno od pitanja je bilo zašto je probijen rok za šetnicu "Sarajevski ćilim".

Je li ćilim ili ponjava? 

- Probili smo rok i šta ćemo sad, smijeniti načelnika? Evo, smijenite me na referendumu. Moram se pravdati. Imate situaciju za ćilim, izvođač je u jednom momentu rekao da nema radne snage i zaustavlja radove. U pitanju je ručni rad. Sarajevski ćilim je koštao milion i 560.000 KM - kazao je Mandić.

Osvrnuo se i na komentare građana na društevnim mrežama kako urađeno nema poveznice sa idejom ćilima, da je više ponjava. Da obuća zapinje za ploče jer su oštre...

- Da nisam ostavio telefon sada bih vam pokazao najmanje 800 pozitivnih komentara. Znate, idejni projekat je ideja a izvedbeni ono što se desi. Inače, građani će se očitovati o onome što sam uradio ili na referendumu ili naredne godne. Mislim da ću ponovo biti načelnik.

Samo, volio bih da vijećnici odgovore iz kojih sredstava će finansirati referendum i izbore koji će koštati pola miliona KM. Od boraca, trudnica...? Jedva čekam referendum - rekao je na kraju Mandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.