open-navfaktor-logo
search
Oštre reakcije
Majke Srebrenice: Nametanjem podjela u BiH, OHR nastavlja gdje su Karadžić i Mladić stali, to nećemo dozvoliti!
Sve glasnije najave da bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH izazvale su brojne reakcije bh. političara, Islamske zajednice u BiH, javnosti... 
24.07.2022. u 17:44
get url
text

VEZANI TEKST - Islamska zajednica o nametanju rješenja OHR-a: Da li je, nakon genocida, problem (pre)veliki broj Bošnjaka?

Oglasile su se i Majke Srebrenice. 

- Svakog 11. jula predstavnici OHR-a dolaze da se poklone žrtvama genocida u Srebrenici. Nametanjem podjela u Bosni i Hercegovini kojima mi povratnici gubima svoja prava OHR nastavlja tamo gdje su Karadžić i Mladić stali. To nećemo dozvoliti! - poručile su Majke Srebrenice. 

Danas se saopćenjem za javnost oglasila i Islamska zajednica u BiH. 

- Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini dijeli zabrinutost velikog broja svojih članova i pripadnika najavama nametanja rješenja Izbornog zakona i drugim izmjenama političkog uređenja, koje idu u pravcu urušavanja ravnopravnosti svih građana i naroda, te uvode nove etničke podjele i blokade. Posebno su zabrinjavajuće najave o tome kako bi nametnuta rješenja mogla biti u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i normama koje vrijede u drugim evropskim državama uz očito zanemarivanje presuda Evropskog suda za ljudska prava i nadležnih sudova u Bosni i Hercegovini. Te tendencije se ne mogu sakriti iza kozmetičkih izmjena koje trebaju da stvore privid da se traga za kompromisnim rješenjem ili stvaranjem sistema koji će onemogućiti blokadu reformskih procesa - kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini.

Kontra Schmidtovih prijedloga su i njemački zastupnici, europarlamentarci.

Zastupnik u Bundestagu Adis Ahemtović pozvao je visokog predstavnika da ne koristi bonske ovlasti. 

- Nemojte da rješavamo ljudske sudbine iza zatvorenih vrata. Ono što se dešava u BiH sada, mi – govorim iz perspektive njemačkog zastupnika – nikada ne bi dozvolili u svojoj državi. Moramo se držati tih standarda kada je riječ o sudbinama drugih ljudi - poručuje njemački zastupnik.

VEZANI TEKST - Köster: Schmidtov prijedlog nije samo pravno sporan, već i korak unazad za BiH

Michael Roth, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga ne odobrava aktivnosti visokog predstavnika Christiana Schmidta vezano za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

- Bosni i Hercegovini konačno treba novi demokratski izborni zakon koji će etnički podijeljenu zemlju pretvoriti u državu ravnopravnih građana. Planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta ne odgovaraju ni ovim vodećim principima ni posljednjoj odluci Bundestaga - poručio je Roth.

Protiv je i Dietmar Köster, zastupnik SPD-a u Vanjskom komitetu Evropskog parlamenta.

Köster je poručio da je Bosni i Hercegovini potrebna reforma biračkih prava koja odgovara principu jednakog glasanja za sve.

- Visoki predstavnik za BiH, njemački političar Christian Schmidt, sa svojim ovlastima, želi provesti izbornu reformu za predstojeće izbore 2. oktobra čime bi se učvrstila etnička podjela u zemlji - naveo je on.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.