open-navfaktor-logo
search
Presuda Evropskog suda
Mahmutović: Nema više "legitimnog predstavljanja", ne znam kako će "Trojka" sada isplivati jer HDZ ih neće pustiti
Provedba presude u predmetu "Slaven Kovačević", nove koju je donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po pitanju diskriminacije u izbornom zakonodavstvu, značila bi provedbu svih ostalih presuda. Nema više legitimnog predstavljanja i ne znam kako će oni koji su bili spremni prihvatiti uvjete HDZ-a sada isplivati.
28.08.2023. u 20:57
get url
text

VEZANI TEKST - Nova presuda Suda u Strazburu: Predsjedništvo i Dom naroda BiH moraju biti jedna izborna jedinica

Ovo je kazao Dževad Mahmutović, pravnik, delegat u Vijeću naroda RS-a, član Predsjedništva SDA i bivši zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, komentirajući novu presudu i koliko ona sada utječe na pregovore "Trojke", HDZ-a i SNSD-a o izbornom zakonodavstvu.

- Realno je da bude provedena koliko i ove dosadašnje, ali ovo je odluka Evropskog suda koja sublimira sve dosadašnje odluke i njenom implemetacijom implemetirat će se sve ostale. O implementaciji odluke se "sikira" Komitet ministara Vijeća Evrope, koje je političko tijelo koje konstantno prati provođenje odluka i koristi političke mehanizme, možda nekad i ekonomske, da bi privoljela članicu da implementira odluke suda.

Bio sam na jednim pregovorima kada je HDZ tražio suprotna rješenja, dodatnu diskriminaciju. To je izigravanje odluka. Rečeno je morate implementirati odluku jer je to tekovina Vijeća Evrope i imate opciju da je ne implementirate jer nas niko nije natjerao na članstvo u Vijeću Evrope, da tu budemo – rekao je Mahmutović.

Istakao je da je nova odluka, u predmetu "Slaven Kovačević", satisfakcija njemu, vjerovatno i SDA-u i DF-u i svima koji su bili protiv da se prihvate dodatna diskriminatorna rješenja i da je pokazala je da su na pravom putu.

- Oni koji su bili spremni prihvatiti uvjete HDZ-a, ne znam kako će isplivati iz ovoga. Nema više legitimnog predstavljanja. A HDZ ih neće pustiti jer su bili blizu ostvarenja svog cilja koji su uspjeli izlobirati pred Ustavnim sudom BiH zahvaljujući prije svega Mati Tadiću i predstavnicima srpskog naroda. Sada je ta odluka Ustavnog suda eliminisana, sve što je proizvela, što je uradio visoki predstavnik u izbornoj noći treba vratiti na početne postavke – naglasio je Mahmutović.

VEZANI TEKST - Ustavni sud odbacio apelacije Komšića i Džaferovića: Schmidtova rješenja u skladu sa Ustavom BiH

Kazao je da je ova presuda također snažna poruka međunarodnoj zajednici "koja je pristala da participira u dodatnim diskriminacijama u BiH i dovođenju u podanički položaj spram susjeda, prije svega Hrvatske".

- Presuda je postavila nove osnove za pregovore – dodao je Mahmutović.

Stava je da se poslije ove presude treba obratiti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine "da preispita odluku o predmetu Džaferović u vezi s odlukom visokog predstavnika u izbornoj noći jer ovo stavlja novo svjetlo na postupak visokog predstavnika".

- Bit će vruća politička situacija u BiH, ali domoljubi su dobili snažno oružje u borbi protiv svih koji pokušavaju implementirati ratne politike sa Istoka i Zapada, a posebnu bruku su pretrpjele izdajničke snage unutar "probosanskog bloka". Dobili su pozicije i fotelje, ali zahvaljujući patriotama kakav je Slaven Kovačević i drugi neće uspjeti odvesti BiH gdje želi njen neprijatelj – rekao je Mahmutović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.