open-navfaktor-logo
search
Političke kombinatorike
Mahmutović: Dodik će upravljati Vijećem ministara, "Osmorka" će statirati, cilj je blokirati državu
Ukoliko SNSD-ov Denis Šulić, koji se izjašnjava kao Bošnjak, bude imenovan za ministra za ljudska prava i izbjeglice, lider ove stranke Milorad Dodik će upravljati Vijećem ministara Bosne i Hercegovine.
30.12.2022. u 14:56
get url
text

Za Dževada Mahmutovića, zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji nakon ostavke Miloša Lučića rukovodi ovim ministarstvom, najvažnija stvar za dalje funkcioniranje Vijeća ministara jeste da ministra Bošnjaka ne smije dati SNSD ili HDZBiH.

- Ako se desi da SNSD dobije tog jednog Bošnjaka ministra, onda je savezu Milorada Dodika i Dragana Čovića dovoljno u drugom krugu glasanja da on bude za ili protiv neke konačne odluke, ovisno šta im u tom trenutku odgovara – pojašnjava Mahmutović za Faktor.

VEZANI TEKST - Prepušta li "Osmorka" Dodiku i Čoviću odlučivanje u Vijeću ministara: Bošnjačka pozicija ide Šuliću iz SNSD-a?

Bitnim izuzetno, on ističe i činjenicu da će najvjerovatnije ministar finansija i trezora biti SNSD-ov Zoran Tegeltija, koji daje mišljenje na sve materijale.

- Imali smo slučaj u ovom sazivu da je HDZ-ov Vjekoslav Bevanda to maksimalno koristio, te mišljenja za koja mu Čović nije dao zeleno svjetlo, na određene materijale nije ni davao. Time se željela poslati poruka da je država Bosna i Hercegovina nefunkcionalna, da ne može se raditi ništa, donositi odluke – navodi Mahmutović.

Ističe kako sve materijale koje dostave ministri "Osmorke" u budućem sazivu Vijeća ministara, Tegeltija može zaustaviti ne dajući mišljenje, tako da se nikada ne nađu na dnevnom redu.

- To znači da će onda na sjednice dolaziti samo oni materijali na koje Tegeltija da mišljenje. Naravno, mišljenje daje i Ured za zakonodavstvo, ali njegova je zadaća samo da provjerava zakonitost materijala. Praktično, ako "Osmorka" bude imala materijale koji se tiču sporazuma, grantova, saglasnosti, svega onog što se tiče kvalitetnog funkcioniranja Vijeća ministra u okvirima njegov nadležnosti, odnosno konačnih odluka, Tegeltija ih uvijek može stopirati ili ih pustiti, a da onda zahvaljujući glasu Dodikovog Bošnjaka budu usvojeni – pojašnjava on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.