open-navfaktor-logo
search
Nastavak sjednice
Magoda i Pekić zastupnici su u KS, ali i direktori kantonalnih ustanova, hoće li podnijeti ostavke?
Skupština KS nastavila je danas s radom, ali je sjednica trajala veoma kratko. Troje zastupnika položili su zakletve i sjednica je prekinuta. Kada bude nastavljena birat će se rukovodstvo Skupštine i formirati klubovi te birati delegati za Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine. Nije poznato kada će biti zakazana naredna sjednica.
21.11.2022. u 11:56
get url
text

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nije prihvatila mandat u Skupštini Kantona Sarajevo pa će umjesto nje funkciju zastupnika obnašati Kenan Magoda (SDP).

Magoda je direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo, pa se postavlja pitanje kako će Magoda obnašati dvije funkcije istovremeno jer je Turistička zajednica KS u kantonalnoj nadležnosti. 

Osim toga, radi se o sukobu interesa jer bi Magoda mogao doći u situaciju da glasa o izvještajima ustanove u kojoj on obnaša direktorsku poziciju.

Ista situacija je i sa Jelenom Pekić (SDP) koja je osvojila mandat u Skupštini KS, dok još uvijek obnaša funkciju direktorice Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.

Iz stranaka "Trojke" do sada nisu problematizirali ulazak u skupštinske klupe ovo dvoje zastupnika i činjenicu da pralelno obnašaju i direktorske funkcije. Naša stranka je posljednjih mjeseci istrajavala na tome da se istovremeno neće moći obavljati zastupnička i direktorska funkcija, ali nisu spominjali imena zastupnika svojih koalicionih partnera. 

Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo stupa na snagu 1. januara 2023. godine i zabranjuje više funkcija istovremeno, a to se odnosi i na situacije vezane za direktorske i zastupničke funkcije.

VEZANI TEKST - Samir mjesto Samira: Habota mijenja Avdića u OV Ilidža, hoće li biti i zamjenik predsjedavajućeg

Zastupnički mandat nije prihvatio ni Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, pa je umjesto njega u Skupštinu ušla Elza Gaković.

Također, Avdić Samir (SDP) je ušao u Skupštinu KS umjesto Adnana Štete, aktualenog ministra saobraćaja u Vladi KS, koji nije prihvatio zastupnički mandat. Avdić je obnašao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Ilidža, a sa te funkcije je odstupio zbog mandata u Skupštini KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.