open-navfaktor-logo
search
Memorijalni centar Veljaci
Muftija Fazlović na dženazi u Bratuncu: Ispred nas nema tabuta, iako tražimo 600 Bošnjaka
AUTOR: Preporod.info
13.05.2024. u 08:33
get url
text
FOTO: Preporod.info
Polaganjem cvijeća i klanjanjem dženaze u odsustvu u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu jučer je obilježeno "Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992-1995."
S obzirom na to da ove godine nema identifikovanih za dženazu, obavljena je dženaza u odsustvu, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.
- Ovo je mjesec u kojem u Bratuncu i skoro svim selima oko Bratunca i mnogim mahalama dolazimo na stratišta na mjesta gdje su ubijani Bošnjaci na pravdi Boga. Čine to muslimani Bratunca dostojanstveno i odgovorno prema sebi, prema svojim najmilijim i prema svojoj domovini - poručio je muftija Fazlović.
FOTO: Preporod.info
Dodao je da Bošnjaci imaju dug biti zajedno s njima.
- Ovo je dan u kojem se na ovom mjestu u Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu okupljamo već 18 puta. Danas, braćo i sestre, nismo imali tabute ispred nas, iako tražimo 600 Bošnjaka. Planirali smo ih ukopati ovdje u ovom mezarju, a nekoliko desetaka naših šehida čeka identifikaciju - podsjetio je jučer muftija.
Ustvrdio je da smo zbog navedenih činjenica kao društvo pokazali veliku nemoć, te da hitno treba naći odgovor zbog čega je to tako.
- Teško nam je danas u Bratuncu Bošnjacima pogledati u oči, posebno porodicama naših šehida. Zašto do sada nismo obavili dženazu namaz za sve pronađene i identificirane Bošnjake Bratunca koji su monstruozno ubijani u ovom gradu? Niko nije bio pošteđen, ni djeca, ni žene ni ulema. Znamo dobro kako je zvjerski ubijen glavni imam Mustafa ef. Mujkanović pred svojim džematlijama ovdje u Bratuncu - kazao je muftija Fazlović.
FOTO: Preporod.info
Iako nije direktna, kazao je muftija, odgovornost postoji.
- Sjetni smo i tužni zbog te činjenice. Iako nismo direktno odgovorni za ovu nemogućnost pronalaska nedužno ubijenih, ipak osjećamo vid odgovornosti. Moramo biti daleko energičniji i zahtjevati od nadležnih koji su dužni, da obave ovu svoju zadaću, da se pronađu nevino ubijeni i da im se obavi dženaza namaz - poručio je muftija.
Šuhra Sinanović, predsjednica udruženja "Žene Podrinja-Bratunac", kazala je da je najveća bol što i nakon 32 godine neka tijela još nisu ekshumirana. U Veljacima je do sada ukopano 316 posmrtnih ostataka, a blizu 400 osoba, žrtava iz Bratunca je ukopano izvan ovog Memorijalnog centra.
- Danas ispred prisutnih nema tabuta, klanjamo dženazu u odsustvu onima čija tijela još nismo pronašli. Ovo nije do nas porodica, nego je do viših nivoa vlasti i onih koji kriju, a znaju gdje su grobnice. Najveća grobnica je naša Drina. Ovo što danas nemamo tijela je sramota. Porodice izumiru, prošlo je 32 godine, a samo 316 osoba je ukopano u ovom Memorijalnom centru Veljaci. Ako nemamo grobnice i ekshumirana tijela nemamo ni identifikacije - kazala je Sinanović.
FOTO: Preporod.info
Admir Velić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje programa "Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992.-1995." i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, kazao je kako je ovo 18. godina kako se na ovakav način sjećaju zločina nad Bošnjacima Bratunca.
- Program "Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992-1995." je  počeo 3. i bit će završen 29. maja. Mi ćemo određene aktivnosti sprovesti i u drugim mjesecima. Odlučili smo da ove godine posjetimo gradove u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bismo prenijeli poruku iz Bratunca. Danas smo na 18. kolektivnoj dženazi, klanjamo dženazu u odsustvu. Mi smo već prethodnih sedam dana imali obilježavanje po različitim mjestima. Također, sedam mjesta ćemo posjetiti nakon ove dženaze i sprovesti više od 30 aktivnosti - kazao je jučer Velić, piše Preporod.info.
Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, Bošnjaci su u Bratuncu činili većinu stanovništva, bilo ih je 67 posto od ukupnog broja stanovnika.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.