open-navfaktor-logo
search
Dizanje tenzija
Lukač pojasnio zašto je MUP RS-a zabranio okupljanje četnika u Višegradu
Policija Republike Srpske zabranila je skup Ravnogorskog četničkog pokreta kod Višegrada, koji je bio najavljen za 13. mart.
AUTOR: Merima Čustović
11.03.2022. u 14:09
get url
text

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je za prnjavorsku K3 televiziju da održavanje skupa Ravnogorskog četničkog pokreta u ovom trenutku nije potrebno i da bi samo podiglo tenzije u Bosni i Hercegovini.

- Mislim da u ovom trenutku održavanje radikalnog skupa nije potrebno i da će se poslati samo pogrešna poruka. To bi bilo samo dizanje tenzija iz RS-a, a mi u RS-u ne smijemo nikome dozvoliti da ugrožava bilo koga, ni svojom pojavom, izjavama ili koreografijama - istakao je Lukač.

VEZANI TEKST - Četnici se uplašili EUFOR-a: Ravnogorci otkazali postrojavanje u Višegradu

Prema njegovim riječima, zadatak policije RS-a jeste da održi sigurnost svih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

- Mogu razumjeti i građane bošnjačke nacionalnosti kako se osjećaju kada u Višegradu vide pripadnike Ravnogorskog pokreta u uniformama i sa zastavama. Ne mogu to blagonaklono gledati i ne osjećati se ugroženim - ocijenio je Lukač.

Prema njegovim riječima, podignute su tenzije u cijeloj Evropi, zbog rata u Ukrajini, a strah od rata postoji i u BiH.

- U BiH imamo prisustvo snaga EUFOR, koje se kreću njenom teritorijom naoružani, avioni nam lete iznad glava - kazao je ministar policije RS-a.

Lukač je osudio i skup pripadnika "bošnjačkih ratnih udruženja u Bužimu", zbog kojeg je u Tužilaštvu BiH već pokrenut postupak.

- Na teritoriji Federacije BiH su se takođe dešavali skupovi koji su veoma radikalni i sa kojeg su poslate veoma loše poruke… Prisustvovali su im naoružani i neki inspektori iz MUP-a i mislim da trebaju biti sankcionisani zbog toga. Bilo je čak i pucanja na tim skupovima i sve su to bile loše poruke i naravno da su mediji i građani RS-a na to reagovali i tražili da se sve to procesuira - zaključio je Lukač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.