open-navfaktor-logo
search
Gradonačelnik i premijer
Lugavić ugostio Halilagića: Vrijeme je da postanemo više odgovorni prema građanima
Kada ne dolaze iz iste stranke, čitaj Socijaldemokratske partije (SDP), sastanci gradonačelnika Tuzle i premijera Tuzlanskog kantona prava su rijetkost. Promjenu ovog trenda danas su, nakon svog prvog zvaničnog sastanka, najavili gradonečelnik Zijad Lugavić iz SDP-a i premijer Irfan Halilagić iz Stranke demokratske akcije (SDA).
Sedin Selimović
22.11.2023. u 14:04
get url
text
Halilagić i Lugavić
Halilagić i Lugavić

- Vrijeme je da postanemo više odgovorni prema građanima, a manje prema političkim subjektima koji su nas delegirali na ove pozicije. Sve je izraženija potreba da razgovaramo u cilju napretka Tuzle i TK, od kojeg će najveći benefit imati građani - rekao je danas Irfan Halilagić, nakon sastanka u Gradskoj upravi Tuzle.

Na sastanku je posebna pažnja posvećena projektima iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okoliša te pravdanju ranije odobrenih sredstava, što je preduvjet za ponovno apliciranje u novoj fiskalnoj godini. Također, razgovaralo se o razvojnim projektima, zajedničkim projektima u oblasti zdravstva, boračko-invalidske zaštite, povratka i kulture s obzirom na to da Grad Tuzla i TK dijele osnivačka prava u nekoliko ustanova kulture u Tuzli.

- Veliki dio problematike između institucija Grada Tuzle i TK je guran pod tepih. Treba nam nekoliko dana da sve teme otvorimo, naravno, ne očekujemo da ćemo za sve odmah pronaći rješenje, ali je bitno da otvorimo komunikaciju, koja je i do sada bila dobra. Mislim da je ovo početak dobre saradnje na rješavanju krupnijih pitanja - rekao je Halilagić.

Kada su u pitanju značajni infrastrukturni projekti koje Vlada TK planira realizirati u narednom periodu na području Tuzle, premijer je istakao rekonstrukciju zgrade Vlade.

- Na taj način ćemo onaj ružni prizor u centru grada zamijeniti jednim reprezentativnim objektom. Također, planiramo početi i generacijski projekat izgradnje Kampusa Univerziteta u Tuzli što će dati poseban podstrek razvoju tog urbanog dijela grada - naveo je Halilagić.

Gradonačelnik Lugavić je rekao da s Halilagićem već mjesecima ima komunikaciju, ako ne na dnevnom, onda na sedmičnom nivou.

- U većini slučajeva komunikacija rezultira zajedničkom vizijom i slaganjem. S ministrima u Vladi TK sam imao prilično dobru saradnju na određenim projektima. Ta komunikacija je prerasla u ovo što danas vidimo, odnosno da trenutna Vlada TK i Gradska uprava, žele da u fokusu imaju građanke i građane i njihove potrebe - rekao je Lugavić.

Delegacije grada i kantona razgovarale su i o nekim projektima koji nisu u cjelokupnoj i direktnoj nadležnosti kantonalnih organa, ali je izražena spremnost i volja da se zajednički djeluje prema nadležnim institucijama kako bi se realizirali projekti koji nose direktne koristi za građane, jedan od takvih jeste uvođenje e-Uprave, odnosno aktiviranje usluga "e-bebe", "e-prebivalište" i "e-JMBG", čime bi se postojeći administrativni i drugi postupci približili osnovnim konzumentima usluga, odnosno građanima.

- Razgovarali smo o uplatama građanki i građana Tuzle, po raznim osnovama, u budžet TK te smo identificirali da moramo naći modus kako da građanima vratimo više sredstava od onih koje su uplatili, kako bi na području Tuzle u još većoj mjeri razvijali komunalnu, društvenu, kulturnu i svaku drugu infrastrukturu, jer su to zaslužili, s obzirom na to da je Tuzla najveći i najrazvijeniji grad u TK i treći najveći grad u BiH - rekao je Lugavić.

U radnoj posjeti Gradu Tuzli, uz premijera Halilagića, bili su ministrice prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić i zdravstva Dušanka Bećirović te ministar privrede Edin Duraković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Fedahija Ahmetović, ministar kulture, sporta i mladih Damir Gazdić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović te sekretar Ministarstva obrazovanja i nauke Armela Topuzović, a s druge strane dočekao ih je gradonačelnik Lugavić i šefovi gradskih službi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.