open-navfaktor-logo
search
Čekaju 28 godina
Logoraši traže od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture
Savez logoraša u Bosni i Hercegovini apelira na sve nadležne institucije, prvenstveno Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, kao najviši izvršni organ na nivou Federacije ali i zakonodavne organe, zastupnike i delegate u Parlamentu Federacije BiH da bezuvjetno podrže inicijativu za pripremu i usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture FBiH kako bi logoraši nakon 28 godina dobili svoj zakon.
06.08.2023. u 19:48
get url
text

Ukazuju kako su u prethodnom periodu u više navrata dostavljali na njihove adrese inicijative za usvajanje ovog zakona kako bi se konačno regulirao status logoraša/žrtve ratne torture, ali zakon do danas nije usvojen.

Zatražili su usvajanje zakona nakon što je u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine usvojen Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata FBiH a u kojem nisu obuhvaćeni logoraši.

- Zakon o civilnim žrtavama rata FBiH apsolutno podržavamo ali njime, kao niti bilo kojim drugim odgovarajućim zakonskim rješenjem niti 28 godina nakon prestanka rata na tlu Bosne i Hercegovine nije riješen status logoraša/žrtava torture u FBiH, odnosno, BiH. Izuzetak je entitet RS koja je 2018. godine donijela Zakon o zaštiti žrtava ratne torture koji, iako sa dosta manjkavosti, barem dijelom ispunjava svoju svrhu - naveli su iz Saveza logoraša BiH.

Ukazuju kako će se donošenjem zakona definirati pojam i status "žrtve ratne torture", uspostaviti registar žrtava ratne torture te osigurati neka od prava poput zdravstvenog osiguranja i pomoći u troškovima liječenja i nabaci ortopedskih pomagala.

Zatim, omogućiti osposobljavnje za rad (profesionalna rehabilitacija, prekvalifikacija), prioritetno zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, psihološku i pravnu pomoć. Te u skladu sa mogućnostima i određena novčana reparacija, u slučaju da prava ne ostvaruju po nekom drugom srodnom propisu iz oblast boračko-invalidske zaštite, zaštite civilnih žrtava rata ili socijalne zaštite.

Podsjećaju kako je Dom naroda Parlamenta Federacije BiH na posljednjoj sjednici usvojio zaključak koji je obavezao Vladu Federacije BiH da u roku od šest mjeseci izradi nacrt zakonskog rješenja kojim bi se regulirao status logoraša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.