open-navfaktor-logo
search
Otvoreno za sve
Ljetni univerzitet u online izdanju: Od tajni svemira do izazova korone samo jednim klikom
Ljetni univerzitet u Tuzli (LJUT) u svom 25. izdanju prvi put će se održati isključivo online. Za formu e-LJUT-a na Univerzitetu u Tuzli su se odlučili zbog pandemije koronavirusa, koja će biti predmetom i nekoliko predavanja.
29.05.2020. u 14:10
get url
text
Filozofski fakultet u Tuzli
Filozofski fakultet u Tuzli

- Cilj je bio naći predavače koji će o svojim temama govoriti na univerzalan način jer Ljetni univerzitet je namijenjen predavačima i studentima s našeg i drugih univerziteta, ali i širokoj publici, ljudima svih nivoa znanja i različitih zanimanja - kaže prorektorica za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu prof. dr. Vesna Bratovčić.

Predavanja će se održavati naredne sedmice, od ponedjeljka do petka, svakoga dana po jedno, s izuzetkom četvrtka kada su na programu dva.

- Predavači pored našeg Univerziteta u Tuzli dolaze iz Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Australije. Oni će ponuditi širok spektar tema, koje će biti u kontekstu COVID-19, ali i pitanja koja su bila aktuelna i prije pandemije, ali sada zahtijevaju drugačiju paradigmu - kaže prorektorica Bratovčić.

Ljetni univerzitet otvorit će prof. dr. Vedad Pašić s Univerziteta u Tuzli koji će govoriti o gravitaciji i odgovoriti na pitanje šta se to "talasa" između zvijezda. O autizmu u doba korone govorit će dr. sci. Nenad Glumbić s Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju iz Beograda, dok će dr. sci. Damir Arsenijević iz Tuzle govoriti o "ekološkom nasilju".

Dr. sci. Ratko Duev s Filozofskog fakulteta Univerziteta "Sv. Kiril i Metodij" iz Skoplja govorit će na temu "Mit o Evropi - u potrazi za izgubljenim identitetom", a dr. sci. Stanko Blatnik s IPAK Institut za simboličku analizu i razvoj informacionih tehnologija iz Velenja na temu "Čekajući Godoa - pomak paradigme uslijed COVID krize". U petak su planirana predavanja dr. sci. Edhem Čustović i doktorand Rijad Sarić s Univerziteta La Trobe iz Australije na temu "Fenotipizacija: Ključ za otkrivanje tajni biljaka".

- Nismo očekivali da ćemo Ljetni univerzitet održavati online, ali sigurno je da ćemo pronaći i dobre strane. Univerzitet je nešto više od učionice u kojoj se odvija nastava. LJUT je način da pratimo savremene trendove u nauci, izazove koji su pred nama i da pokažemo šta nudimo - rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Predavanja su otvorena za sve, a termine i link za pristup možete pronaći OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.